Sinoć je u Galeriji Osnovne škole Borovo otvorena 7. humanitarna foto-izložba “Borovska razglednica”, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo.
 
– “Borovska razglednica” je izložba fotografija koje su svojim motivima vezane za prostor opštine Borovo, a u fokusu su tri teme “Arhitektura i kulturno nasleđe”, “Ljudi i događaji” i “Priroda”. Ovo je naš skroman pokušaj da sačuvamo od zaborava sve ono vredno što Borovo ima ili je imalo u prošlosti, a kroz humanitarni karakter izložbe želimo i da pomažemo našim građanima – kaže predsednik Veća Dušan Latas.
 
Prilozima od “Borovske razglednice” Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo ove godine pomaže samohranom roditelju Miletu Vukosavljeviću iz Borova i njegovoj deci.

Na 7. foto-konkurs javilo se dvadesetak fotografa-amatera iz Borova i okoline, a izloženo je više od 70 radova.
 
– Ove godine imamo 23 učesnika koji se amaterski bave fotografijom i gosta Aleksandra Čečavca, profesionalnog fotografa iz Vukovara, dakle 24 učesnika koji su izložili 72 rada u tri formata 70X50, 50X40 i 40X30 – navodi Latas.
 
Aleksandar Čečavac, samostalni umetnik iz Vukovara, koji se fotografijom profesionalno bavi od 2011. godine, kao gost ovogodišnje izložbe izložio je 25 radova s motivima Borova.
 
– Pored prirode i Dunava fotografisao sam i borovski kirbaj, jedan od najvećih u našem kraju kao i Dečju olimpijadu u Borovu s više od 160 učesnika. Ipak, najdraže su mi fotografije hrama Svetog Stefana u Borovu – priča Čečavac, koji je pohvalio trud učesnika izložbe.
 
– Ima veoma lepih i zanimljivih fotografija i vidi se da su se učesnici potrudili. Nadam se da će iduće godine odaziv biti i veći –  ističe naš sagovornik.
 
Učesnici ovogodišnjeg foto-konkursa su: Branko Puškar, Zorica Kovačević, Zoran Baćanović, Zorica Vasiljević, Vanja Božić, Svetlana Ostojić, Slađana Brkić, Sanja Radivojević, Rado Bosić, Ružica Radulović, Branko Perišić, Čedomir Bosić, Đorđe Petković, Dragana Bošnjak, Petar Božunović, Milan Kolundžija, Momčilo Mračajac, Milan Čupić, Ljubica Mirosavljević, Igor Mijatović, Dejan Drakulić, Predrag Mitrović i Dečji vrtić “Zlatokosa” iz Borova.

U kulturno-umetničkom programu učestvovala je Tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova s vokalnom solistikinjom Jovanom Serdar. Član Dramske sekcije društva Slavoljub Lazić predstavio se monologom “Kraljević Marko prvi put u Borovu”.

U programu su učestvovali i recitatori Uroš Antić, učenik vukovarske Gimnazije i Milica Šarčević, profesorka srpskog jezika u Osnovnoj školi Trpinja, koji su recitovali pesme o zavičaju borovskih pesnika Branka Marinkovića – Lalića i Dušana Latasa te Slobodana Vučinića, pesnika iz Crne Gore.

Predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo Dušan Latas uručio je zahvalnice svima koji su doprineli realizaciji ove izložbe, koju prati i katalog učesnika te kalendar za 2020. godinu s fotografijama nastalim u sklopu ove izložbe.
 
Ovaj program je sufinansiran sredstvima Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Opštine Borovo. U realizaciji izložbe pomogli su i Vukovarsko-sremska županija, Zajedničko veće opština iz Vukovara i Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.
 
D.Z.