Sezona gripe je ove godine počela pre oko dve nedelje, što je nešto ranije u odnosu na poslednjih nekoliko godina. Procenjuje se da je do sada zaraženo oko
3.000 ljudi, među kojima 40-ak dece.

O situaciji na području Vukovara i okoline za naš izvestila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr Jasna Topolovec.

– Činjenica je da je gripa došla par nedelja ranije nego inače. Imamo informaciju da je gripa dokazana kod dve osobe sa područja Vukovara , koje su hospitalizovane u Opštoj županijskoj bolnici Vukovar sa blažim komplikacijama. Pretpostavljamo da ima bar nekoliko desetina obolelih na našem području – kaže dr Topolovec.

Ove godine nabavljena je četverovalentna vakcina koja sadrži dva serotipa virusa tipa A i dva serotipa virusa tipa B i ona je, prema rečima drTopolovec, dobro pogođena.

– Županijski zavod ove je godine dobio 20-ak odsto više vakcina nego prošle. Konkretno, na vukovarskom području, mi u Zavodu i svi porodični lekari i lekari u bolnicama, do sada smo vakcinisali preko 5000 osoba, što je 25 odsto više nego prošle godine – kaže Topolovec.

Ističe da ima dovoljno vakcina i da se svi koji žele još uvek mogu vakcinisati.

– Svako ko je zainteresovan za vakcinisanje protiv virusa gripe može da se javi ili svom lekaru ili nama u Zavodu u Vukovaru. Budući da smo većinu onih koji su najugroženiji vekcinisali, vakcina još ima i svi koji žele mogu biti vakcinisani na vreme. Pod time “na vreme” podrazumevamo da se ima smisla vakcinisati dokle god traje epidemija , a predviđamo da će ona trajati mesecima – naglasila je dr Topolovec.

Ako vakcinisana osoba i oboli od gripe, simptomi su u svakom slučaju blaži i lakši u odnosu na one koii se nisu vakcinisali.

S. Velebit