Sinoć je u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo održano Muzičko veče izvorne narodne muzike.

Program u velikoj sali Kulturnog centra Borovo otvorilo je Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor” s horovođom Aleksandrom Krtinić.

– S obzirom na temu ove muzičke večeri odlučili smo se za obrade izvornih narodnih pesama za troglasnu mešovitu grupu, od starogradske, vojvođanske muzike do pesama s juga Srbije – priča predstavnica “Javora” najstarijeg srpskog društva u Vukovaru, koje ove godine obeležava 150 godina od osnivanja.

U programu je učestvovao i Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova s vokalnom solistkinjom Jovanom Serdar i Muška pevačka grupa “Naši koreni”, koja od prošle godine deluje u sastavu borovske “Prosvjete”. Program je vodila potpredsednica Pododbora Radmila Latas.

Da ovakvi programi imaju svoju publiku, potvrdili su nam i posetioci sinoćnje večeri, ljubitelji izvorne narodne muzike.

– Stigla sam na pola programa, a ono što sam imala priliku čuti bilo je odlično – rekla nam je jedna meštanka Borova.

– Srce mi je puno jer su to pesme moje mladosti, ali i pesme za sva vremena – kaže još jedna posetiteljka sinoćnjeg programa.

Reč je o novoustanovljenoj manifestaciji i poslednjem programu borovskog pododbora “Prosvjete” za ovu godinu, ističe predsednik Danko Nikolić.

– Ovaj program je završna manifestacija u ovoj uspešnoj godini. Imali smo mnoštvo različitih kulturnih sadržaja, kao što su Svetosavska beseda, recitatorsko-književno veče i tribine posvećene Vukovom rječniku i obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Povodom Meseca knjige imali smo radionice za decu i dva puta organizovali odlazak na pozorišne predstave u Srpsko narodno pozorište u Novi Sad. Posebno bih istakao našu pevačku grupu, koja je ove godine imala veliki broj nastupa, ne samo u okviru Pododbora već i na drugim manifestacijama u organizaciji borovskih udruženja, ali i izvan Borova. Mi smo sad u pripremi programa za 2020. godinu, koje ćemo aplicirati prema Savetu za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opštini Borovo – navodi Nikolić od kojeg saznajemo da Pododbor danas ima oko 150 članova. Najavio je i godišnju izbornu skupštinu društva koja će biti održana u februaru iduće godine.

D.Z.