U okviru pripreme projektnih predloga za buduću prekograničnu saradnju, u vukovarskom restoranu Mornar upriličena je degustacija specijaliteta nacionalne kuhinje koje su pripremile pripadnice srpske, slovačke, ukrajinske i nemačke nacionalne manjine s područja Vukovara i opštine Bačka Palanka u Srbiji.

Nosilac projekta je Evropski dom Vukovar, a partneri su opština Bačka Palanka i Zajedničko veće opština. Projekat je finansijski podržan od strane Evropa Centruma i Grada Štutgarta. Ideja je nastala nakon građanskih dijaloga koji su bili deo prošlogodišnjeg projekta Danube Hub iz kojih su proizašle dve aktivnosti za poboljšanje života u lokalnim zajednicama koje se odnose na sport i kulturu, kaže Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar. Opština Bačka Palanka je u projekat uključena, prvenstveno kao logistička podrška, istakla je Stanislava Malić- Gostović, šef službe za skupštinsko-izvršne poslove u toj opštini.

Prva aktivnost bila je početkom meseca u Bačkoj Palanci gde su na Međunarodni dan osoba s invaliditetom organizovane sportske aktivnosti, a druga je organizovana juče u Vukovaru kroz druženje , pripremanje i degustaciju hrane. U ovoj aktivnosti učestvovale se žene iz Zajedničkog veća opština koje su predstavljalje srpsku nacionalnu manjinu, članice ukrajinske zajednice i Udruženja Nemaca i Austrijanaca iz Vukovara, a iz opštine Bačka Palanka učestvovale su članice Udruženja žena iz Pivnica. Događaju su prisustvovali konzulica Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.