U školskoj sportskoj dvorani u Borovu u subotu, 7. decembra održan je godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, kojim je ovo društvo zaključilo još jednu uspešnu sezonu s više od dvadeset nastupa.
 
U celovečernjem programu narodnih igara i pesama učestvovala je folklorna i tamburaška sekcija društva sa solistima Katarinom Bošnjak i Jovanom Serdar.
 
Program su otvorili najmlađi folkloraši, polaznici Škole folklora, u čijem sastavu deluju dve najmlađe grupe, ističe voditeljka Zorica Kovačević.– U okviru Škole folklora deluje vrtićka grupa, u kojoj su deca od 4 do 7 godina i gde imamo 12 članova, dok su u starijoj grupi deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, njih 20. Najmlađa grupa se predstavila koreografijom “Čija li je taraba”, a ovi malo stariji, školarci, koreografijom “U livadi pod jasenom” – priča Zorica Kovačević. 
Starija dečja grupa izvela je Igre iz Levča, a Omladinska folklorna grupa Igre iz leskovačkog Pomoravlja.
 
U društvo se pre godinu dana, na podsticaj prijatelja, učlanio i 11-godišnji Vojislav Božić.
 
– Gledao sam prijatelja kako igra folklor i to mi se dopalo, pa sam se upisao u folklornu sekciju. Kroz folklor sam upoznao i nove prijatelje – kaže Vojislav.
 
Godišnji koncert borovskog KUD-a uveličali su i gosti, članovi folklorne sekcije Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova s “Ozrenskim svatovima”. Umetnički rukovodilac je Svetlana Ostojić.
 
– Ova koreografija prikazuje tradicionalne ozrenske svatove. Večeras je na sceni bio 21 igrač, a inače naša folklorna sekcija broji 30 članova – ističe Ostojićeva.


 
Igrama iz okoline Leskovca i Šopskim igrama borovskoj publici predstavili su se i gosti iz Kulturno-umetničkog društva “Izvor” iz Nakova kod Kikinde.

Društvo je osnovano pre 15 godina, a danas ima oko stotinu članova u dve sekcije, folklornoj i pevačkoj. Ovo im je drugi nastup u Hrvatskoj, nakon nedavnog gostovanja u Ostrovu, saznajemo od predsedn ice Marije Tubin. 
– U oktobru ove godine u Ostrovu imali smo prvi susret s predstavnicima Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. Povezali smo se se zahvaljujući saradnji naših vatrogasnih društava i večeras smo ovde. Sledeće godine će oni doći kod nas – potvrdila je u izjavi medijima predstavnica KUD-a “Izvor” iz Nakova, banatskog mesta na rumunskoj granici.


 
Zadovoljstvo održanim koncertom izrazio je i Rado Bosić, predsednik borovskog KUD-a, koji danas ima stotinjak članova.
 
– Moram biti zadovoljan jer smo uspeli napuniti dvoranu i pokazati šta smo to radili u proteklih godinu dana i šta smo pripremili za ovaj godišnji koncert – podvlači Bosić.

Društvo je ove godine imalo više od 20 nastupa u Borovu i inostranstvu.
 
– Uradili smo i više nego što smo planirali. Posebno bih istakao rad dramske sekcije koja je u Borovu ove godine imala dva izvođenja predstave “Dve karte za Dablin”. Reč je o šaljivom igrokazu s kojim smo nedavno gostovali u Obudovcu, a 13 decembra predstavićemo se i publici u Beočinu. Zadovoljan sam i radom folklone sekcije, jer imamo dosta dece u tri kategorije koja marljivo rade. Najvažnije je da ih roditelji prate i žele da njihova deca igraju folklor, putuju i druže se – priča Bosić i dodaje da je rad uspešno organizovan i u tamburaško j i likovnoj sekciji.
 
Zbog iseljavanja stanovništva i odlaska mladih na daljnje školovanje došlo je i do osipanja članstva.
 
– Najbrojnija sekcija je folklorna. Prošle godine imali smo 105 članova ove sekcije. Sada je taj broj pao na 87 članova, ali podmlatka ima, što nas hrabri i daje nam volju da radimo i planiramo putovanja, kako bismo privukli i zadržali mlade – zaključio je Bosić.
 
Novu sezonu u 2020.godini KUD ” Branislav Nušić” iz Borova otvoriće već tradicionalno celovečernjim koncertom u martu, a početkom godine počinju i pripreme za 21. Međunarodni festival folklora, koji se već tradicionalno održava krajem juna. Najmlađi će i iduće godine učestvovati na Međunarodnoj smotri dečjeg folkora “Deca čuvari tradicije – Đeram”, a planirana su i brojna gostovanja u Srbiji i BIH-a.
 
D.Z.

Foto: KUD “Branislav Nušić”