Zajednica udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženje antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara obeležili su u subotu, 7.decembra 75.godišnjicu Desanta na Dunav što je bio prvi pokušaj oslobođenja Vukovara i proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu. Desant na Dunav nije uspeo, a Vukovar je oslobođen četiri meseca kasnije.

“Posle Batinske bitke koja je bila jedna od najkrvavijih, ali i najvažnijih bitaka za okončanje Drugog svetskog rata, jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije su planirale da forsiraju reku Dunav kod Vukovara i da na tom potezu omoguće stvaranje jednog mostobrana koji bi omogućio povezivanje jednica sa istočnog dela fronta, odnosno ispred linije Sremskog fronta. To se dogodilo od 7 do 9.decembra 1944.godine. Nažalost zbog loših vremenskih uslova i krive procene broja pripadnika neprijateljskih snaga u Vukovaru, ovaj desant nije uspeo, a tokom operacije je poginulo dve hiljade boraca. Zbog tih žrtava moramo se boriti protiv svakog oblika revizije istorije i minimaliziranja NOB-a “, kaže Lazo Đokić, predsednik vukovarskih antifašista i član predsedništva SABA Hrvatske.

Za sve poginule položeni su venci ispred spomenika oslobodiocima, palim borcima Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u parku kod Radničkog doma u Borovu naselju. Jedan venac je spušten u Dunav, a počast poginulima okupljeni su odali i u Vukovaru, ispred Spomen-kosturnice s posmrtnim ostacima 388 žrtava Dudika, 155 palih boraca 5. Vojvođanske udarne brigade i 62 borca Crvene armije. Ove godine je obeležavanju godišnjice desanta na Dunav prisustvovao i ambasador Ruske federacije u Zagrebu Anvar Azimov koji je ispred spomen-kosturnice u Vukovaru uzeo lopaticu zemlje koja će biti ugrađena u temelje Muzeja ruske vojske u blizini Moskve.

“Jugoslovenska vojska i sovjetska Crvena armija su ovde zajedno pobedili, ali je puno vojnika poginulo za oslobođenje ove zemlje, među njima oko deset hiljada sovjetskih vojnika. Zahvaljujemo gradu Vukovari i žiteljima ovog grada što obeležavaju sećanje na te događaje”, rekao je Azimov i najavio da će u čast pobede nad fašizmom Ambasada Ruske federacije u Hrvatskoj finansirati obnovu dva spomenika u Borovu naselju i Vukovaru do proleća iduće godine. U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske počast poginulima je odao Jovan Vejnović, predsednik Saveza društava Josip Broz Tito, koji se osvrnuo i na istorijski revizionizam i negiranje značaja NOB-a.

“Mi nismo zaljubljenici u prošlost, mi smo poštovaoci ljudi koji su stvarali istoriju u pozitivnom smislu reči. Dve najveće ideologije koje traju poslednjih 20 godina su nacionalizam i religija. Od nacionalizma do šovinizma je kratak korak i taj korak je nažalost učinjen na ovim našim prostorima. Moramo se vratiti izvornim vrednostima NOB-a i socijalističke revolucije jer su ti principi i danas ostali nerealizovani. Naš jedini put da izađemo iz ovog začaranog kruga civilizacijskog sumraka je da se vratimo tim princiopima kako bi izgradili uspešno i napredno društvo”, poručio je Vjenović.

Uz pratnju Duvačkog orkestra Javne vatrogasne jednice u Vukovaru, vence su pored domaćina položile delegacije: SABA Hrvatske, SDSS-a , Ruske federacije, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, SUBNOR-a Autonomne pokrajine Vojvodine, Inđije i Vrbasa, antifašističkih udruženja Distrikta Brčko, Srebrenika i Gradačca, Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, Vukovarsko-sremske županije i Mirkovaca, udruženja antifašista iz Borova i Trpinje i DSS-a. Nakon polaganja venaca, u Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je svečana akademija.

D.B.