10/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Parakaratista Nemanja Kojčić iz Dalja dobio nova kolica

4 min read

Nemanja Kojčić, parakaratista iz Dalja, dobio je nova specijalna kolica, za čiju nabavku je novac sakupljen u humanitarnoj akciji “Kolica za Nemanju”, iniciranu i organizovanu ovog leta od strane Zajedničkog veća opština iz Vukovara. Povodom završetka ove akcije, predstavnici Zajedničkog veća opština juče su posetili Nemanju u njegovom domu u Dalju, na njegov 34.rođendan.

– Ovo mi mnogo znači, jer su nova kolica puno lakša od starih. Olakšaće mi svakodnevni život, a u sportu otvoriti put ka velikim rezultatima i uspesima. Dosad sam se s najboljima na svetu takmičio u kolicima teškim 15 kilograma, a oni u kolicima od svega četiri kilograma, koliko su teška ova nova, tako da smo sad ravnopravni. Na meni je da treniram i radim i siguran sam da će doći i rezultat. Moj san i cilj je da zlato svetskog prvaka u parakarateu donesem u Dalj – kaže Nemanja.

Od prošle godine ponovo je član Karate kluba Bijelo Brdo, najtrofejnijeg sportskog kluba na području erdutske opštine.

– Ponovo treniram s trenerom Branislavom Bojanićem, koji me je naučio karate. Nastavili smo tako gde smo stali 2009. godine, kada sam stradao u saobraćajnoj nesreći. Takmičim se u parakarateu, u kategoriji takmičara u invalidskim kolicima. Sad se pripremamo za veliki evropski turnir koji će biti održan u januaru iduće godine u Sloveniji. Cilj je ponovo plasman na državno prvenstvo, da vratim titulu državnog prvaka koju sam osvojio pre dve godine, obezbedim mesto u reprezentaciji i osvojim olimpijsko zlato u parakarateu – priča Nemanja.

S obzirom da je reč o specijalnim kolicima, izrađenim u Nemačkoj, od završetka humanitarne akcije do izrade i uručenja kolica prošlo je gotovo dva meseca, ističe jedan od inicijatora i organizatora ove akcije pravnik Jovan Vlaović, predsednik Odbora za ljudska prava ZVO. 

– Kolica su koštala nešto više od 31 hiljadu kuna, koliko je prikupljeno u ovoj humanitarnoj akciji, od strane fizičkih i pravnih lica, uglavnom s područja delovanja Zajedničkog veća opština. Ovo je samo jedna u nizu humanitarnih akcija, čiji je organizator ili suorganizator Zajedničko veće opština, a biće ih i ubuduće. Cilj nam je da se Zajedničko veće opština registruje kao stalni pružalac humanitarne pomoći, čime bi provođenje humanitarnih akcija u smislu “papirologije” bilo puno jednostavnije i lakše – pojašnjava Vlaović.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić poželeo je Nemanji Kojčiću da ostvari svoje sportske ambicije.

– S novim kolicima, koja su napravljena po njegovoj meri, sigurni smo da će Nemanjini sportski uspesi biti puno veći, iako su bili veliki i do sada. Od srca mu želimo da osvoji olimpijsko zlato, a nabavkom ovih kolica želeli smo i da mu olakšamo svakodnevni život. Ako smo kroz ovu humanitarnu akciju dali svoj mali doprinos svemu tome, onda možemo biti srećni i zadovoljni – zaključio je Jeremić.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.