U Vukovaru upriličena dodela godišnjih volonterskih nagrada

Spread the love

Povodom Međunarodnog dana volontera 5. decembra u Odeljenju za mlade “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar upriličena je svečana dodela godišnjih volonterskih nagrada, pojedincima i organizatorima volontiranja s područja grada Vukovara.

Dodelu godišnjih volonterskih nagrada organizuje PRONI Centar za socijalno podučavanje. Nosilac programa je Volonterski centar Vukovar, a dodeljene su nagrade u četiri kategorije.

Nagrada za volonterski angažman pojedinca – najvolonterku ove godine je pripala Saneli Mihaljević iz Osijeka.

Tokom 11 meseci ove godine ili 112 volonterskih sati Sanela Mihaljević je svoje slobodno vreme nesebično uložila u promociju i pružanje podrške udruženju “Vukovarski leptirići” iz Vukovara, kako kroz volonterski angažman, tako i kroz prikupljanje donacija. Aktivno je učestvovala u radu njihove igraonice. Ono po čemu se posebno istakla je njena predanost prikupljanju novčanih sredstava za rad udruženja, putem prodaje rukotvorina od različitih materijala. Od prikupljenog novca kupljena je didaktička oprema za rad s korisnicima.

– . Već godinama u svojoj firmi, za Božić i Uskrs, izrađujemo rukotvorine, koje izlažemo, a kupuju ih radne kolege i prijatelji. Kupovinom tih rukotvorina doniraju novac “Vukovarskim leptirićima” – priča Sanela Mihaljević, koju je za godišnju nagradu nominovalo Udruženje roditelja dece s poteškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići”.

Penzionerki Nevenki Kukić iz Udruženja žena Vukovar pripala je Nagrada za promovisanje inkluzivnog volontiranja.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, svojim pozitivnim stavom, veselom naravi, samoinicijativom i željom za učenjem i radom dala je izuzetno značajan doprinos u svojoj lokalnoj zajednici, a posebno Udruženju žena Vukovar, gde volontira u brojnim aktivnostima. Iz Udruženja žena Vukovar kažu da je njena nesebičnost i spremnost da pomaže podstakla mnoge druge osobe starije životne dobi da se uključe u volontiranje.

– U penziji sam i živim sama, tako da imam dosta slobodnog vremena. To mi je jedina razonoda i druženje, a taj rad me ispunjava – kaže skromna Nevenka, koju je za nagradu nominovalo Udruženje žena Vukovar, gde je odradila 148 volonterskih sati.

– Naše udruženje radi na razvoju inkuluzivnog volontiranja što znači da u aktivnosti uključujemo osobe treće životne dobi. Podstičemo ih na volontiranje i osveštavamo da su i dalje važni članovi naše zajednice – ističe Mirjana Mizdrak Mišanović, koordinatorka vukovarskog Udruženja žena.

Nagrada za doprinos društvenom razvoju kroz provođenje volonterske akcije dodeljena je Dečjem vrtiću Vukovar 1, za volontersku akciju “Kad se male ruke slože”. Akcija je provedena u junu ove godine u PO vrtića “Leptirići” u Borovu naselju. Nagradu je primila direktorica ove ustanove Mirjana Kulić.

– Uživamo u svakoj akciji i svakoj od njih pristupamo srecem i dušom. Tako učimo i naše najmlađe. Zaista, kad se male ruke slože, sve se može! Tako smo pristupili i uređenju dvorišta našeg eko vrtića. U akciju je bilo uključeno 20-ak volontera, roditelja i zaposlenika vrtića, a naša poruka je bila ukazati na probleme ekološkog onečišćenja – navodi Kulićeva.

Sanji Slijepčević i Mirjani Mirković iz Ekonomske škole Vukovar dodeljena je Nagrada za podsticanje školskog volonterstva. Profesorica sociologije Mirjana Mirković ujedno je i voditeljka Školskog volonterskog kluba. U izjavi za Radio Borovo rekla je da je školsko volontiranje kao izvanastavna aktivnost već duže vreme sastavni deo školskog kurikuluma ove srednje škole.

Naša škola kontinurano provodi volonterske akcije, u školi i zajednici. Naš Školski volonterski klub trenutno broji 35 učenika – volontera, koji pokazuju veliki interes i motiviranost za učešće u takvim akcijama, tako da nam ova nagrada puno znači – navodi Mirkovićeva.

Ovo je peta dodela godišnjih volonterskih nagrada, ističe voditelj Volonterskog centra Vukovar Goran Jelenić.

– Naš slogan, odnosno moto ove priče je da je volontiranje navika srca. Kada se počne volontirati to preraste u svojevrsnu naviku i potrebu. Naša želja i poruka je da se u volontiranje uključi što više ljudi, prvenstveno mladih – poručio je voditelj Volonterskog centra Vukovar, u čijoj je elektronskoj bazi više od 160 volontera, uglavnom mladih osoba i 27 organizatora volontiranja, javnih ustanova i neprofitnih organizacija.

Više u emisiji “Pozitiva” koja je na programu Radio Borova u petak, 6. decembra od 14 časova i 10 minuta.

D.Z.