Osam osoba osumnjičeno za pranje novca, petorici određen istražni zatvor

Policijski službenici Odeljenja privrednog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-sremske  u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje u sklopu operativne akcije KRUG III.

Višemesečno kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje u počinjenje privrednog kriminaliteta u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, sumnja se da se osam osumnjičenih osoba, starosti od 38 do 59 godina, udružilo u zločinačko udruženje s ciljem počinjenja krivičnih dela pranja novca.


Radi se o šest hrvatskih državljana, jednom državljaninu Mađarske i jednom državljaninu Republike Srbije.

Kako navode iz PU vukovarsko-sremske, ova krivična dela počinjena su u periodu od januara 2018. godine do decembra 2019. godine. Sumnja se da su navedene osobe bile organizovane u zločinačko udruženje na području nekoliko policijskih uprava i susednih zemalja i da su koristile različite modele prevara preko fiktivnih firmi koje nisu poslovale, nego su služile za transfer novca stečenog prevarama.

Zbog sumnje u počinjenje ovih krivičnih dela provedene su pretrage stanova i drugih prostorija osumnjičenih osoba na području PU istarske, PU zagrebačke, PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-sremske.

Materijalna šteta se procenjuje na više od 30 miliona kuna, a oštećene su firme iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sudija istrage osječkog Županijskog suda danas je odredio jednomesečni istražni zatvor petorici od ukupno osam osumnjičenika, koje Uskok tereti za zločinačko udruživanje, četvorici hrvatskih državljana i nedostupnom mađarskom državljaninu.