Predsednik uprave firme “Enikon Aerospace” d.o.o. iz Zagreba Marko Josip Andrijanić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su juče Ugovor o zakupu poslovnog prostora u Poslovno inovacijskom centru Vukovar (BIC Vukovar).

“Enikon Aerospace” je tržišni lider u svetu u segmentu pripreme i završnog lakiranja delova unutrašnjosti komercijalnih i poslovnih aviona, a poslovno sarađuje s jednim od najvećih dobavljača delova aviona za Airbus i Boeing. Danas zapošljavaju 650 radnika. Proizvodnja je organizovana na više lokacija u Evropi, u Nemačkoj, Hrvatskoj i SAD-u.

– Razlog zbog kojeg dolazimo u Vukovar je širenje proizvodnih kapaciteta. Planiramo pokrenuti nove investicije i u narednom periodu zaposliti oko 200 ljudi – napominje Andrijanić i dodaje da uz direktno zapošljavanje ove investicije otvaraju mogućnost poslovne saradnje sa lokalnim preduzetnicima i dobavljačima.

Vukovarski pogon za proizvodnju delova za avioindustriju biće otvoren u drugom kvartalu 2020. godine, a kroz tri godine planiraju zaposliti 200 radnika, ističe izvršni potpredsednik “Enikona” Jakov Baričić. Napominje da se radi o višemilionskim ulaganjima, koja će biti realizovana u etapama.

– Tražićemo radnike svih profila, od NKV radnika do inženjera. Škole za naš posao nema, tako da ćemo obučavati zaposlenike. Oni će proći interne treninge u našim pogonima -ističe Baričić.

Prema njegovim rečima, do pune zaposlenosti doći će u roku od tri godine, kada će s proizvodnih traka dnevno izlaziti i do 1.500 različitih delova i komponenti za avioindustriju, a plate će biti iznad proseka.

Na konferenciji za medije osvrnuo se i na razloge dolaska u Vukovar, kazavši da im je gradska uprava pružila podršku, vezano za infrastrukturu.

– Birokratskih zapreka nema i to nam je bilo najvažnije prilikom donošenja poslovne odluke o otvaranju pogona u Vukovaru – dodaje Baričić.

Pozdravljajući dolazak novog investitora, gradonačelnik Ivan Penava rekao je da u Vukovaru unazad nekoliko godina problem nisu radna mesta, već sve manji broj radno sposobnog stanovništva. Podsetio je na činjenicu da je Vukovar 1991. imao 29 hiljada radnih mesta i 45 hiljada stanovnika, a danas svega 20-ak hiljada stanovnika.

– Činjenica je i da zadnjih nekoliko godina, prvenstveno u 2018. i 2019.godini, imamo izuzetan rast zaposlenosti u Vukovaru i da smo ove godine probili “magičnu brojku” od 10.000 radnih mesta, što se nije dogodilo godinama u gradu Vukovaru – napominje Penava.

Kazao je i da je u Vukovaru stvoreno poslovno okruženje, koje je dovelo do otvaranja novih tehnoloških i naprednih industrija, od farmaceutske do IT industrije, a sada i avioindustrije.

– Pouzdanost, otvorenost i transparentnost. to je ono iza čega kao gradska uprava čvrsto stojimo i drago mi je što su u “Enikonu” to prepoznali – zaključio je Penava, zahvalivši se direktoru i svim članovima uprave na “mudroj” odluci da investiraju u grad Vukovar.

D.Z.