Zasedalo Opštinsko veće opštine Borovo

Spread the love

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo jednoglasno i bez rasprave usvojen je izveštaj o radu opštinskog načelnika Zorana Baćanovića za prvih šest meseci ove godine.
 
U tom periodu, u saradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem, ugovoren je ciklus javnih radova, u sklopu kojeg je na određeno vreme, na period od šest meseci, zaposleno 10 osoba, četiri žene i šest muškaraca.
 
Završen je i projekat izgradnje reciklažnog dvorišta, koje je pušteno u rad i služi za prikupljanje više od 30 vrsta otpada. Za meštane opštine Borovo, koji su obveznici odvoza komunalnog otpada, odlaganje otpada na reciklažnom dvorištu je besplatno.
 
Uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice, ugovorena je izgradnja još jedne deonice tzv. Crnog puta, ukupne vrednosti 490 hiljada kuna.
 
Opština Borovo dobila je i 10 pristupnih tačaka za besplatni internet. Zaposlen je i komunalni redar, kojem će u održavanju komunalnog reda od pomoći biti 30 kamera za video nadzor postavljenih na području opštine.
 
Budući da Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području opštine Borovo nije dobio saglasnost Ministarstva poljoprivrede, Opština Borovo angažovala je ovlaštenu firmu za izradu novog Programa, navodi se, uz ostalo, u izveštaju načelnika Baćanovića.
 
– Ono što je obeležilo proteklih šest meseci je završetak energetske obnove zgrade Dečjeg vrtića “Zlatokosa”. Energetsku obnovu vrtića, u iznosu od približno 2,3 miliona kuna finansirali su Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku i Opština Borovo kao osnivač ove ustanove. Ovo je na neki način poklon Dečjem vrtiću “Zlatokosa” koji ove godine obeležava dve decenije uspešnog rada, a danas se nalazi u obnovljenoj zgradi – rekao je načelnik Baćanović.
 
Pored obnove vrtića, nadograđen je i Vatrogasni dom u Borovu, koji je dobio još jedan sprat. Ukupna vrednost radova iznosi milion i 200 hiljada kuna i u potpunosti su finansirani iz budžeta opštine.
 
– Nedavno su počeli i radovi na izgradnji višenamenske sale u Borovu, asfaltirane su dve deonice tzv. Crnog puta, modernizovana javna rasveta u Ratarskoj i ulicama Đorđa Sremca i Petra Kočića, a ovih dana počeli su i radovi na izgradnji pešačkih staza – kazao je Baćanović.
 
U izjavi za Radio Borovo osvrnuo i na nabavku multifunkcionalne radne mašine za potrebe opštinskog komunalnog preduzeća “Eko Dunav”. Sredstva za realizaciju ove investicije, u iznosu od milion i po kuna, obezbeđena su u opštinskom budžetu.
 
– Reč je o kombinovanom uređaju koji će služiti za čišćenje snega, košenje trave, orezivanje drveća, kopanje rupa i pretovar tereta. Postupak javne nabavke je završen, izabran je najpovoljniji ponuđač i očekujemo da će ta mašina do kraja godine biti u Borovu – najavio je Baćanović.
 
Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je žalbu studenta Petra Rudića na Odluku opštinskog načelnika o dodeli stipendija, čime je ukupan broj stipendija koje se dodeljuju iz opštinskog budžeta povećan za jednu stipendiju, s pet na šest stipendija. Žalba je prihvaćena jer je naknadno utvrđeno da ovaj student ispunjava uslove za dodelu stipendije iz budžeta Opštine Borovo, kaže načelnik Zoran Baćanović.
 
– Broj stipendija povećan je jer je prvobitno nepravilno utvrđeno da student Petar Rudić ne ispunjava uslove konkursa. Iz dokumentacije koju je dostavio nije bilo vidljivo da pohađa studije koje se nastavljaju na osnovne diplomske studije, na osnovu čega je bio nepravedno eliminisan. Uvažavajući njegovu žalbu, povećao sam broj stipendija na ukupno šest, koje se dodeljuju iz budžeta Opštine Borovo – pojasnio je Baćanović.
 
Pored Petra Rudića, stipendije za ovu akademsku godinu, u iznosu od 650 kuna mesečno, od 1. oktobra primaće i studenti Nikolina Erić, Elena Perić i Njegoš Božović.
 
Borovski većnici usvojili su i godišnji Izveštaj o ostvarenju Plana i programa rada Dečjeg vrtića “Zlatokosa” za pedagošku 2018./2019.godinu, kao i godišnji Plan i program vaspitno-obrazovnog rada ove ustanove za pedagošku 2019./2020.godinu.

– Prošlu pedagošku godinu smo započeli s 90-ero mališana, a završili s 96. Na početku ove pedagoške godine imali smo 96 polaznika. Rad je organizovan u četiri vaspitne grupe. Ove godine imamo 23 predškolca koji će od iduće godine krenuti u prvi razred osnovne škole i osam vaspitača – kazala je Latas.
 
Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo usvojen je i finansijski plan za 2020. kao i projekcije za 2021. i 2022. godinu Dečjeg vrtića “Zlatokosa”.
 
Za iduću godinu planirani su prihodi od ukupno milion i 105 hiljada kuna.
 
Rad Vrtića najvećim delom se finansira iz budžeta Opštine Borovo. Za redovan rad u 2020. godini planirana su budžetska sredstava u iznosu od 768 hiljada kuna. Za sufinansiranje cene usluga od strane roditelja planiran je prihod od 262 hiljade kuna. Predškolski program za decu pripadnike nacionalnih manjina i Program predškole finansira Ministarstvo obrazovanja s ukupno 68. 800 kuna.
 
Za Dečji vrtić “Zlatokosa” ovo je jubilarna godina, u kojoj proslavljaju 20. rođendan. Centralna proslava biće održana u petak, 6. decembra. Početak svečane akademije zakazan je za 18 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Borovo, najavila je Radmila Latas.
 
Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić upoznao je borovske većnike s dopisom iz Druge borovske parohije Srpske pravoslavne crkve, kojim se traži dozvola za podizanje krsta na sportskim terenima “Ozren” na Savulji, izgrađenim na zemljištu u vlasništvu Opštine Borovo. Budući da je dopis stigao neposredno pred sednicu Opštinskog veća, odluka o tome će biti doneta na nekoj od narednih sednica, kazao je Jeremić.
 
D.Z.