25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Mala škola za velike roditelje u Vukovaru

3 min read

U organizaciji Veća za prevenciju Grada Vukovara u prostorijama Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar provode se edukativne radionice za roditelje iz programa “Mala škola za velike roditelje”. Reč je o programu namenjenom roditeljima koji je podržan od strane Ministarstva za demografiju i Ministarstva obrazovanja kao program za podršku roditeljima. Autor i voditelj programa je Dubravko Šokčević,dipl. defektolog, socijalni pedagog, otac troje dece, savetnik i trener, transakcijski analitičar, aktivista i muzičar, koji već više od 15 godina radi sa decom i mladima koji imaju poteškoće u odrastanju i koji je pomogao stotinama roditelja u prevladavanju vaspitnih teškoća.

“Program “Mala škola za velike roditelje” naglasak stavlja na roditelje, jer mi iz struke znamo da kvalitetan odnos i rad sa decom obavezno uključuje i rad sa roditeljima. Cilj je da roditelji dobiju informacije šta smeju i šta trebaju te da se odnos između roditelja i deteta podigne na jedan viši nivo”, kaže Škočević.

Uz to što roditelji danas nemaju adekvatnu podršku, njima je , smatra Šokčević, oduzeta i roditeljska moć. Današnji stil odgajanja dece razlikuje se od onoga od pre nekoliko decenija.

“Danas je dominantan tzv. razmaženi i prezaštićeni vaspitni stil. Roditelji koji dolaze i traže pomoć imaju taj problem da se, na neki način, ne usude suprotstaviti sopstvenoj deci, a samim tim im se ne usude postavljati konstruktivne i kvalitetne granice. Roditelji imaju zablude o kažnjavanju dece, jer se neko setio da kaže da je kažnjavanje isto što i zlostavljanje, što nije tačno. Kroz ovu inicijativu želimo da pokažemo da je za dobar odgoj važna ljubav, ali nije i dovoljna. Za dobar odgoj važna je ljubav ali i disciplina”, ističe Šokčević.

Tokom godine Veće za prevenciju Grada Vukovara podržalo je niz akcija sa ciljem prevencije i delovanja na ciljane grupe, prvenstveno osnovnoškolce i srednjoškolce. Ova inicijativa ide u smeru podizanja kvaliteta odnosa između roditelja i dece, rekao je predsednik Veća i zamenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.

Sledeća radionica na temu “Kako tinejdžerima postaviti granice i pri tom sačuvati živce” biće održana u utorak 03.12.2019. godine sa početkom u 18 časova. Zainteresovani za učešće na radionici mogu se prijaviti na e-mail dubravko.sokcevic@gmail.com .

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.