Zajedničko veće opština bilo je proteklog vikenda domaćin grupi učitelja iz osnovnih škola sa šireg područja Hrvatske, koji predaju srpski jezik i kulturu po modelu C. U Zajedničkom veću opština u Vukovaru održan je radni sastanak na temu uvođenja kurikuluma u nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C i prezentacija pripremljenih udžbenika od prvog do četvrtog razreda po ovom modelu, čije su autorke Milica Stojanović i Snežana Šević.
 
“Do polugodišta bi trebali da budu objavljeni udžbenici od prvog do četvrtog razreda za model C, a posle toga krećemo sa udžbenicima od petog do osmog razreda. U modelu C postoji veliki problem jer do sada nije postojao verifikovan plan i program i naravno da učitelji i učenici onda nisu mogli imati ni udžbenike. Učitelji su se snalazili i radili kako je ko znao i umeo. Zaista su imali brojnih problema. Ovaj kurikulum i udžbenik je rađen na programu od tri časa nedeljno”, kaže Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština.
 
Na značaj obrazovanja na maternjem jeziku i pismu ukazala je i Snežana Šević, zaposlena u Osnovnoj školi Borovo, kao učiteljica razredne nastave.

“Važno nam je da se sačuva srpski identitet, da deca razvijaju svest o svom poreklu , o svojoj tradiciji i običajima i prvenstveno da se sačuva naš jezik. U nastavi od 1. do 4.razreda su četiri čitanke i četiri radna udžbenika u kojima pored nekih jezičkih sadržaja koje smatramo da deca trebaju da obnove, ponove, sistematizuju i nadograde, postoji jedna celina koja se zove “To sam ja” , a ona dotiče pitanja identiteta “, ističe Snežana Šević.


Sastanku je prisustvovala i Gordana Dražić iz Borova, koja predaje u Osnovnoj školi “Dr. Franje Tuđmana” u Šarengradu – Područnoj školi Mohovo.
 
“Ove godine imam dvoje učenika, jednog u trećem, jednog u petom razredu. Jedino što mi stvara problem je problem udžbenika i to čekamo da se reši. Inače je sve uredu, samo da je više učenika. Mnogi su se odselili, iseljavanje je problem. Razredi su, inače, sve manji ne samo u C modelu. Prošle godine sam imala četvero učenika, ali su dvojica bili osmi razred koji su završili”, priča ova učiteljica.

Naš sagovornik bio je i Ognjen Ergarac, učitelj iz Gline.

“Škola u kojoj radim broji 500-njak učenika, a nastavu srpskog jezika i kulture ove godine pohađa 33-oje učenika od prvog do osmog razreda, u dve grupe, od 1. do 4. i od 5. do 8.razreda. Ovo je veliki pomak u odnosu na 2008. godinu kada sam počeo raditi i kada je nastavu pohađalo 5 učenika. Učenici su zadovoljni, vrlo rado se odazivaju i učestvuju u svim aktivnostima”, kaže ovaj učitelj i dodaje kako je najveći problem prostor za održavanje nastave.

“Škola je ograničena s prostorom. Nemam učionicu nego se snalazimo po drugim učionicama. Drugi problem je organizacija školskog autobusa i prevoza jer je kod mene 90 odsto učenika-putnika, koji su ovisni o redovnoj liniji, što stvara problem u organizaciji rasporeda i svega ostalog”, priča Ognjen Ergarac.

Skup učitelja u nastavi po modelu C organizovao je Centar za obrazovanje Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba.

“Ovo je prvi skup ovakve prirode. Samu ideju je podržalo sufinansiralo Ministarstvo nauke i obrazovanja tako da smo uspeli da na tri dana okupiti učitelje sa Korduna, Like, Banije i Dalmacije. Želja nam je bila dovesti ih u Vukovar, mislim da su neki i prvi put ovde, i želja nam je bila da dođu u ZVO da vide šta se ovde radi kad je reč o manjinskom obrazovanju”, kaže voditeljka Centra Maja Matić.

Tokom boravka na istoku Hrvatske za učitelje je organizovan prijem u Patrijaršijskom dvoru u Dalju, a posetili su i Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej u Vukovaru kao i Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” u Dalju.