Borovo: Kviz znanja za osnovce iz Borova, Negoslavaca i Trpinje

U sklopu projekta “800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve”, koji provodi Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo, u petak je u velikoj sali Kulturnog centra Borovo održan Kviz znanja. U kvizu su učestvovali učenici osnovnih škola iz Borova, Negoslavaca i Trpinje, u nastavi na srpskom jeziku i pismu po modelu A, Takmičile su se dve ekipe – Princ Rastko i Monah Sava. U svakoj ekipi bilo je po šest učenika sedmih razreda iz sve tri škole. Učenici su pokazali zavidno znanje, odgovarajući na 18 pitanja.
 
– Pripremali smo se nedelju dana. Iako smo imali izuzetno jake protivnike, znali smo odgovore na gotovo sva pitanja i pobedili – kaže Andrej, učenik sedmog razreda OŠ Borovo i član pobedničke ekipe “Princ Rastko”.
 
Učenicima je na pokazanom znanju čestitao i veroučitelj, jerej Vukašin Cvetojević, koji je sa Zoranom Jakšićem, profesorom istorije iz Vukovara, održao uvodno predavanje o Srbiji u doba Nemanjića i delu Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve i prvog srpskog arhiepiskopa.
 
– Izuzetno sam zadovoljan i pozitivno iznenađen znanjem koje su pokazali naši učenici. To je dokaz da su ovakva takmičenja dobra i korisna i nadam se da ćemo nastaviti s ovakvim aktivnostima – kaže Cvetojević.
 
Stručne saradnice u pripremi kviza bile su profesorke istorije Ljiljana Vuković i Dejana Okovački.
 
Ovim projektom Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo pridružilo se obeležavanju velikog jubileja, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ističe predsednik Veća Dušan Latas.
 
– Kviz je drugi deo i završnica projekta, u sklopu kojeg je 27. oktobra u Borovu gostovalo Amatersko pozorište “Brile” iz Beočina s predstavom “Princ Rastko-monah Sava” koju je po tekstu Milovana Vitezovića režirao Sekula Petrović. Realizaciju projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Zajedničko veće opština i Opština Borovo – ističe Latas.
 
Na kraju programa uručene su zahvalnice učesnicima, ustanovama i institucijama koje su doprinele realizaciji ovog projekta, a učenici koji su učestvovali u kvizu dobili su prigodne poklone.
 
Prošle godine održan je kviz u kojem su učestvovalI učenici iz Borova i Trpinje, na temu Prvog svetskog rata i heroine Milunke Savić, u okviru projekta “Srpkinje u Prvom svetskom ratu”.
 
 
D.Z.