Opština Erdut obeležila svoj Dan 12. novembar

Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Erdut sinoć je u Domu kulture u Dalju obeležen Dan te opštine 12. novembar.
 
Načelnik Jugoslav Vesić pohvalio se velikim brojem projekata koji su izašli iz Preduzetničko razvojnog centra Opštine Erdut, čija je ukupna vrednost veća od 23 miliona kuna.
 
– Najveći i najznačajniji projekat su “Zelene staze Dunava i Drave” finansiran iz fondova Evropske unije, koji provodimo s partnerima iz Belišća. Nedavno je potpisan i ugovor o izvođenju radova na Ekološko-edukativnoj stazi “Porić”. Reč je o drugoj fazi formiranja šetališta uz Dunav na potezu od Aljmaša do Erduta, a radovi bi trebali biti gotovi na proleće iduće godine. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi preko 13 miliona kuna – kaže načelnik Vesić.

Izdvojio je i projekat “Zaželi i postani zaposlena žena”, uređenje Centra za posetioce Tica u Aljmašu, izgradnju reciklažnog dvorišta Studenac i Doma Mađara u Dalj Planini, dogradnju objekta Dečjeg vrtića “Mali princ” u Dalju, ali i manje projekte, poput stanica za e-bicikle u Dalju i Aljmašu.
 
Opština Erdut kontinuirano ulaže u razvoj kontinentalnog turizma. Proširenju turističke ponude doprineće i izgradnja Ekološko-edukativnog centra Banjkas na Dunavu, uz daljsku ciglanu, koji će se prostirati na površini od preko dva hektara. Građevinska dozvola je ishodovana, a vrednost ovog projekta je 15 miliona kuna.

Zbog velikog broja projekata koje provode ukazala se i potreba za edukacijom stručnih kadrova.
 
– Moramo pripremati mlade ljude koji će biti voditelji projekata ili menadžeri na projektima – pojasnio je Vesić.
 
Planirani budžet za ovu godinu iznosi 42 miliona kuna, ali će izvršenje, podvlači načelnik Vesić, biti nešto manje od planiranog.
 
– Jedan deo sredstava moraćemo preneti u iduću godinu, što znači da će budžet za 2019. biti ostvaren u nešto manjem iznosu od planiranog, ali će budžet za 2020. biti na ovom nivou ili nešto veći – kazao je Vesić.
 
Prema poslednjem popisu stanovništva na području erdutske opštine u četiri naseljena mesta: Dalju, Bijelom Brdu, Erdutu i Aljmašu, živi nešto više od 7.300 stanovnika, ali je iseljavanje stanovništva uzelo danak.
 
– Procenjujemo da je broj stanovnika pao ispod pet hiljada, tako da se ne veselimo idućem popisu stanovništva 2021. Iseljavanje stanovništva je veliki problem, ali i sudbina svih nas koji živimo na ovom prostoru – napominje Vesić.
 
Prioritet opštinskog rukovodstva je ostvaranje novih radnih mesta, kako bi zadržali ljude na ovom području, kaže predsednik Opštinskog veća opštine Erdut Jovo Vuković.
 
– Bjelobrdska zona je popunjena, sad se radi zona na Studencu. Naravno da su naše mogućnosti kao jedinice lokalne samouprave ograničene, ali imamo veliki turistički potencijal kao pogranična opština na Dunavu. Želja nam je pokrenuti i proizvodnju. U Bijelom Brdu imamo uljaru, za koju sam siguran da će u budućnosti biti veliki privredni subjekat, Erdutske vinograde, ali veliki broj OPG-ova, koji imaju po 3-5 zaposlenih, povlače značajna sredstva i investiraju u opštinu Erdut – kazao je Vuković.
 
Pohvalio je i konstruktivan rad Opštinskog veća opštine Erdut, čiji je predsednik već treći mandat.
 
Kako saznajemo od Darka Barjaktarevića, zamenika predsednika Turističke zajednice Opštine Erdut, broj dolazaka i noćenja u prvih deset meseci ove godine povećan je za 5 % u odnosu na isti period lani.
 
– Ostvarili smo 672 dolaska i 1720 noćenja, što je povećanje od 5 % u odnosu na prošlu godinu. Plan za iduću godinu je da opet idemo u povećanje za nekih 3-5%. Danas imamo 24 subjekta s 33 objekta i 133 ležajeva. Plan nam je da dođemo do nekih 150-160 ležajeva i bar 30 subjekata. Važno je da se ne gase postojeći, već otvaraju novi, što je dobro– zaključio je Barjaktarević.
 
Opština Erdut obeležava svoj Dan 12. novembra. Tog datuma 1995. godine potpisan je Erdutski sporazum, koji je nakon rata 1990-ih doneo mir na ove prostore. Potpisivanjem tog sporazuma pokrenut je proces mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske te udareni temelji za nastanak Zajedničkog veća opština, podsetio je u svom obraćanju na svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Erdut predsednik te institucije Srđan Jeremić. Rekao je da je ova opština na svom primeru pokazala da je moguć zajednički život Hrvata, Srba, Mađara i drugih nacionalnih manjina.
 
– Ova opština je primer na koji način treba graditi mostove saradnje između većinskog i manjinskih naroda. Ako smo usmereni na budućnost i zajednički gradimo tu budućnost onda prepreka na tom putu nema, što potvrđuju i rezultati u radu ove opštine, koja je među najboljim opštinama na području delovanja ZVO-a, ali i Osječko-baranjske županije – poručio je, uz ostalo, Jeremić.

Obeležavanju Dana opštine Erdut prisustvovali su i Njegovo preosveštenstvo episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, predsednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, pomoćnica ministra turizma Republike Hrvatske Snježana Brzica, podsekretar Nebojša Vojnović iz Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, kao i brojni predstavnici opština i gradova u Hrvatskoj i Republici Srbiji, s kojima Opština Erdut uspešno sarađuje.
 
 D.Z.