U organizaciji udruženja Plavi Dunav iz Borova 10.novembra je grupa od pedesetak članova ovog udruženja posetila rodno mesto Mihajla Pupina – Idvor u banatskoj opštini Kovačica, gde se nalazi Narodni dom, rodna kuća i pravoslavna crkva Svetih Blagovesti u kojoj je Pupin kršten. Prema rečima turističkog vodiča Ljupke Morišan, zavičajni kompleks koji čuva uspomenu na svetski poznatog naučnika i pronalazača sadrži tri celine.

“Imamo kuću u kojoj se rodio, Narodni dom koji je izgrađen zahvaljujući Mihajlovim donacijama još 1935. godine na koji je posle par godina nadozidan Dom kulture, a treća građevina je stara škola u kojoj je Mihajlo završio prva četiri razreda”, pojasnila je Ljupka Morišan.

Mihajlo Pupin je rođen 1854. u Idvoru , a umro 1935. godine u Njujorku. Svom imenu je dodao Idvorski kako bi u svetu promovisao ime svog sela. Kroz desetominutini film i muzejsku postavku , posetioci o Pupinu mogu saznati brojne detalje iz njegovog naučno-istraživačkog, ali i privatnog života.

“Ne samo da je otkrio Pupinov kalem i premostio Atlantski okean omogućivši telefonski razgovor na neograničene daljine, nego je bio svestrana ličnost. Ovde može da se sazna i o njegovoj humanosti i njegovom lobiranju za našu državu u ono vreme. Stručnjaci su pronašli da je otkrio 34 patenta, jedan patent je prijavila ćerka nakon njegove smrti što čini osnovnih 35 pronalazaka koji su prijavljeni u Americi, još 6 je prijavljeno u Engleskoj i analogno tome, kada se ti patenti prijavljuju u drugim državama taj broj raste na 135, svi iz oblasti telefonije i telegrafije. Svakako, patent koji ga je proslavio su Pupinovi kalemovi čiju ideju nosi iz našeg malog Idvora dok je u detinjstvu provodio vreme na pašnjaku čuvajući stoku”, kaže naša sagovornica.

U Idvoru je posebno svečan 9.oktobar jer je to datum Pupinovog rođenja. Tada se u njegovu čast održava svečana akademija, ali različitih programa ima i tokom godine.

“Organizujemo pozorišne predstave i za decu i za odrasle, folklorne priredbe, pesničke večeri, letnji kamp za mlade talente, likovne kolonije, a ove godine smo uveli i jednu novinu – maraton posvećen liku i delu Mihajla Pupina koji se trči od Narodnog doma do njegovih pašnjaka”, navodi Ljupka Morišan.

Grupa entuzijasta u Idvoru, mestu koje danas broji svega 750 stanovnika, pokušava da se na što bolji način oduži svom meštaninu, ali im u tome nedostaje podrška države da se, kako ističe naša sagovornica, sve to podigne na viši nivo, u korak s 21.vekom. Dodaje kako im se ipak smeši lepša budućnost jer imaju obećanja da će u narednih godinu ili dve dana stara škola koju je pohađao Pupin biti obnovljena.

Izlet članova borovskog Udruženja “Plavi Dunav” završio je ručkom na Salašu kod stare Dunje. Prema rečima predsednice Udruženja Dese Jankov, do kraja godine sledi još jedan program – završna manifestacija akcije “Cvet po cvet – cevtored”.