Počela Nedelja srpske knjige

U Srpskom kulturnom centru Vukovar počela je “Nedelja srpske knjige”.

U okviru prvog programa manifestacije “Otvorena biblioteka” tokom jučerašnjeg prepodneva predstavljena su novija zdanja koja se nalaze u biblioteci Srpskog kulturnog centra.

– Izloženo je 27 naslova, počev od savremene književnosti preko književnosti za decu, klasične književnosti, istorije i politike do zavičajne i referentne zbirke. Iz svake kategorije izabrali smo po tri novija izdanja – saznajemo od bibliotekarke Maje Alić.

Izložena su dela Jovana Dučića, Dobrice Ćosića, Vanje Bulića, Jelene Bačić Alimpić, Mirjane Bobić Mojsilović, Aleksandra Gatalice i drugih srpskih autora, među kojima su i književnici s našeg područja.

Manifestacija “Nedelja srpske knjige” ima pet programskih dana, kaže direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić.

U utorak, 5. novembra u 19 časova biće održano “Veče s književnikom”.

– Gost Srpskog kulturnog centra Vukovar u utorak biće multimedijalni umetnik Dr Nele Karajlić. U sklopu programa “Književnici našeg zavičaja” u sredu, 6. novembra od 19 časova biće predstavljen opus Đorđa Nešića iz Bijelog Brda. U četvrtak, 7. novembra u 11 časova biće održana prezentacija pod nazivom “Izdavaštrvo Srba na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u 21. veku”. Poslednji program “Nedelje srpske knjige” biće održan u petak, 8. novembra u 19 časova, kada će biti upriličeno Veče uz vino, poeziju i gitaru – ističe Sekulić.

Manifestacija “Nedelja srpske knjige” održava se prvi put ove godine, uz finansijsku podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, s ciljem popularizacije knjige, kulture čitanja, ali i rada novootvorene biblioteke “Zaharija Orfelin”. Biblioteka je otvorena u aprilu ove godine, u prostorijama SKC-a Vukovar, odnosno zgradi Zajedničkog veća opština u Vukovaru, na adresi Eugena Kvaternika 1. Radno vreme je od 8 do 14 časova, svakog radnog dana, a cena godišnje članarine iznosi 30 kuna.

D.Z.