U Hrvatskom domu u Vukovaru , 26.oktobra su svečano zatvoreni 22. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji regionalnog Koordinacionog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” koji okuplja 19 pododbora. Ove godine je nagrada “Branimir Kurucić” za očuvanje i razvoj srpske kulture dodeljena je Kulturno-umetničkom društvu “Đoko Patković” iz Bobote , a na predlog “Prosvjetinog” pododbora iz Pačetina.

“Kroz društvo koje beleži dugu tradiciju jer je osnovano 1981. godine, prošle su brojne generacije koje su održale na hiljade programa. Protekle dve-tri godine vidljiv je napredak i u kvalitetu i po broju igrača kojih danas imamo oko stotinu. Drago mi je da je naš rad prepoznat”, rekao je Svetislav Mikerević, predsednik pododbora “Prosvjete” u Boboti u okviru kojeg deluje i nagrađeno društvo.

Ovogodišnji Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema počeli su 29. septembra u Belom Manastiru, a tokom oktobra održani su Susreti pesnika u Osijeku, Susret folkornih grupa u Bijelom Brdu i Dramsko veče u Kneževim Vinogradima. Kao pretprogrami manifestacije, u maju su u Trpinji i Dalju održane smotre literaraca i recitatora osnovaca i srednjoškolaca iz nastave na srpskom jeziku, a u septembru likovna kolonija “Boja Vukovara” koja je ove godine okupila 32 umetnika.

U završnom programu, čiji je domaćin bila vukovarska “Prosvjeta”, učestvovali su: pijanistkinja Nataša Lapčević na klaviru, Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, dečja folklorna grupa KUD-a “Sloga”, Ansambl narodnih igara, Tamburaški sastav “Vučedolski zvuci” sa vokalnim solistom Živojinom Jergićem i recitatorke Nađa Kikanović iz Dalja i Andrea Ožvat iz Vukovara. Gosti programa bili su pesnik Slobodan Vučinić iz Crne Gore i članovi Kluba klasične gitare iz Bačke Palanke.

“Bilo je lepo biti ovde i slušati i gledati sve učesnike programa. Posebno bih se zahvalio Ansamblu narodnih igara jer je on sa skromnim sredstvima najbolji reprezent “Prosvjete” i u zemlji i u inostranstvu. Želimo da stvorimo što više takvih programa, da naše društvo ne proširujemo samo u organizacionom smislu nego da naši pododbori budu osposobljeni da mogu stvarati kvalitetne programe u različitim segmentima kulturne i prosvetne delatnosti”, rekao je potpredsednik “Prosvjete” Siniša Tatalović koji je svečano zatvorio manifestaciju. Tatalović je, između ostalog, podsetio da “Prosvjeta” ove godine slavi jubileje – 75 godina postojanja društva i 25 godina izdavanja časopisa “Provjeta” i lista za decu “Bijela pčela”.

D.B.