Dodelom pehara, nagrada, diploma i zahvalnica, u Borovu je juče zatvorena 12. izložba malih životinja “anFex Borovo 2019” u organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks”. Izložba je okupila 58 izlagača sa ukupno 500 eksponata, od čega 300 golubova, 130 komada živine, 40-tak egzotičnih ptica i 20 kunića. pobednik izložbe je kokoš kokinkina patuljasta vlasnika Antonija Radočaja iz Vođinaca.

“Iskreno, nisam se nadao pobedi, ali mi je zbog toga jako drago. Ovo mi je prvi put da sa izlagao otkako se bavim uzgojem kokoški. Inače, uzgajam patuljaste vrste peradi, od kojih nizozemsku bjelokapu gajim 20 godina, patuljastu kokinkinu držim dve godine, a bavim se i uzgojem golubova srpskih visokoletača s kojima se takmičim i ostvarujem rezultate svake godine od osam do deset sati leta”, priča Radočaj.

Pobednik 9. specijalke srpskog visokoletača je golub Mate Marijića iz Slavonskog Broda, a najlepši golub izložbe je slavonski gaćan Đure Radičevića iz Velike Kopanice.

Drugo i treće mesto u okviru specijalke srpskog visokoletača osvojili su golubovi Zorana Gojkova iz Borova. Pobednik 2. juniorske izložbe je golub maltezer desetogodišnjeg Davida Palanca iz Dalja koji nam je otkrio kako je počeo da se bavi golubarstvom.

“Brat je prvi počeo da drži grlice, pa sam onda i ja uz njega počeo da se bavim golubovima jer mi je to zanimljivo. Kad dođem iz škole pogledam ih, pomazim, hranim, dajem im vode. Kupujemo im hranu, a još im dajemo i kukuruz, žito, uljanu repicu, suncokret. Brat i ja zajedno imamo oko 100 golubova”, ispričao nam je David.

Eksponate su ocenjivale sudije nedavno osnovanog Hrvatskog saveza uzgajivača golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića koji okuplja 30-tak udruženja.

“Izložba je kao i svake godine tradicionalno dobra.Feniks je udruženje u Hrvatskom savezu koje stvarno pravi dobre izložbe i ima dobre i vredne članove. Lepo je za pogledati puno kvalitetnih eksponata i svake godine mi je zadovoljstvo ponovo doći”, kaže sekretar saveza Boris Švitek.

I predsednik Feniksa Novica Gajić zadovoljan je izložbom, kako brojem eksponata tako i odazivom izlagača.

“Ova izložba ima ravno 500 eksponata, što je impresivna brojka i moram priznati da čak ni ja to nisam očekivao. Ove godine je bilo 58 izlagača. Kada se uzme u obzir da je ovo izložba bez akavaristike i teraristike koje smo imali ranije, onda je to prilično visoka cifra. Kad sagledamo sve i čujemo komentare gostiju koji su došli, onda mogu reći da sam prezadovoljan”, kaže Gajić.

Izložbu je svečano zatvorio Duško Drobić, zamenik načelnika opštine Borovo poručivši da će Feniks kao jedno od najuspešnijih udruženja u Borovu i dalje imati podršku lokalne samouprave.

D.B.