U Kulturnom centru Borovo sinoć je izvedena predstava “Princ Rastko – monah Sava” Amaterskog pozorišta “Brile” iz Beočina. Predstavu je po tekstu Milovana Vitezovića režirao Sekula Petrović.

“Do teksta sam došao pre četiri-pet godina, ali sam ga čuvao za premijeru u ovoj godini kada se obeležava 800 godina autekefalije Srpske pravoslavne crkve. Predstava govori o životu princa Rastka potonjeg monaha Save do njegovog monašenja i prilikama koje su vladale u tadašnjoj Srbiji. Mi smo premijeru imali 15.februara, a večeras u Borovu je jedanaesto izvođenje. Nastupili smo u Beočinu, Jaši Tomiću, Pačetinu, Irigu, Pećincima i drugim mestima, a za desetak dana putujemo u Batanju u Mađarskoj, na poziv tamošnje srpske zajednice”, kaže Petrović. Glavnu ulogu, princa Rastka i monaha Savu, igrao je Miroslav Gogić.

“Ovu predstavu i ovu ulogu igram baš onako sa dušom. Pripremajući se dosta sam čitao o princu Rastku i Svetom Savi jer uvek postoje informacije koje ne znamo”, kaže ovaj 35-godišnjak. Ulogu rodonačelnika srpske kraljevske loze Nemanjića, Stefana Nemanju, tumačio je Tomo Radomirović.

“Imam običaj da kažem “sam Gospod me poslao”. Naime, kad je rađena ova predstava trebao je da glumi jedan mladić, međutim došlo je do nekih poteškoća zbog kojih on nije mogao, i onda je režiser rekao da ja budem Stefan Nemanja. Odgovara mi ta uloga i kad me pitaju kako sam se snašao u toj ulozi, mogu reći lako. Već sa sedam godina sam dosta znao o Nemanjićima jer sam imao sreću da na poklon dobijem komplet knjiga o istoriji ove kraljevske loze. I kasnije kroz školovanje imao sam jednu divnu profesoricu koja nam je i mimo programa malo više govorila o Nemanjićima”, priča glumac.

U predstavi igra 22-oje glumaca. Iako pozorište “Brile” iz Beočina ima dugu tradiciju, reditelju Sekuli Petroviću nije bilo lako okupiti tako veliku glumačku ekipu, a još veći problem je uskladiti termine za nastupe koji bi svima odgovarali jer su u pitanju glumci-amateri koji imaju i druge obaveze. Posebnu pažnju privukli su kostimi koji su dočaravali period vladavine Nemanjića.

“Oko kostima su nam pomogli Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, pozorište “Vuk Karadžić” iz Loznice i pozorište iz Nove Pazove. Tako smo se i mi amateri potrudili da ova predstava i po kostimima ima obeležje epohe o kojoj govori”, kaže reditelj.

Predstavu je organizovalo Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo, želeći dati svoj doprinos obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Prema rečima predsednika Veća Dušana Latasa, ovom jubileju biće posvećen i kviz znanja učenika osnovnih škola iz Borova, Trpinje i Negoslavaca koji će biti održan tokom novembra.

D.B.