Izložba radova dece iz borovskog vrtića u Pedagoškom muzeju u Beogradu

Spread the love

Povodom 20 godina postojanja Dečjeg vrtića Zlatokosa iz Borova 23.oktobra je u Pedagoškom muzeju u Beogradu otvorena izložba radova dece polaznika ovog vrtića. Otvaranju izložbe prisustvovalo je 32-oje dece iz Borova u pratnji direktorice i vaspitača te načelnika opštine Zorana Baćanovića.

“Deo izloženih radova posvećen je obeležavanju 20 godina postojanja vrtića, a na njima su deca oslikavala sam vrtić. Drugi deo izložbe čine radovi na kojima su deca slikala Borovo i nosi naziv “Borovo u dečjim očima”, a ostali radovi nastajali su u okviru dečije likovne radionice koja su u DV Zlatokosa održava 19 godina. Kroz dečije radove smo želeli da prikažemo priču o našem vrtiću kroz ovih 20 godina. Sve radove naše dečice mi volimo da čuvamo, a prostora za to imamo”, rekla je prilikom otvaranja izložbe direktorica vrtića Radmila Latas.

Ideja za uspostavljanje saradnje rodila se prošle godine prilikom posete direktorice i zaposlenih borovskog vrtića Pedagoškom muzeju, ističe kustos Nina Atlagić.

“Ovo je mali korak, ali mislim da je veliki za ubuduće, i iskreno se nadam da ćemo i dalje sarađivati i proširivati našu saradnju. Ona za nas znači, pre svega, povezivanje sa našim narodom i sagledavanje života našeg naroda koji je sa druge strane granice, da vidimo kako oni tamo neguju našu tradiciju i kulturu, što je od izuzetne važnosti. Mi smo pedagoški, odnosno školski muzej koji sabira, čuva i pribira sve znanje kroz istoriju srpskog školstva i za srpske zemlje, tako da nam je od izuzetnog značaja svaki pomak i svaka borba za očuvanje naše tradicije i kulture”, rekla je Atlagićeva i dodala da radovi dece iz Borova odišu toplinom, verom i optimizmom.

Za borovski vrtić i opštinu koja je njegov osnivač ovo je još jedan iskorak ka boljem povezivanju sa matičnom državom, istakao je načelnik Zoran Baćanović, koji je izložbu i službeno otvorio.

“Ovo je prilika da se vidi kako naša deca čuvaju svoj identitet i kako čuvaju svoj duh. Ovo za nas puno znači budući da smo pripadnici srpske nacionalne manjine u republici Hrvatskoj koja je, na neki način, uvek u podređenom položaju u odnosu na većinski hrvatski narod. Svaka prava i iskrena podrška koja nam dolazi, dolazi iz naše matične zemlje Republike Srbije”, istakao je Baćanović.

Dobrodošlicu borovskim predškolcima poželeo je i direktor Pedagoškog muzeja Slobodan Vuksanović, naglasivši da će u ovom muzeju i u Srbiji uvek imati sigurnu luku i sigurnu kuću.

“Pedagoški muzej u Beogradu osnovan je 1896. godine. Osnivač ove ustanove je Grad Beograd, a po svojoj prirodi pripada đacima iz cele Srbije i dijaspore jer zbog njih i postojimo. Muzej ima svoju stalnu postavku koja prati istoriju školstva u Srbiji od Ćirila i Metodija pa sve do današnjeg dana. U sklopu muzeja je i ova galerija u kojoj se smenjuju razne izložbe, a najviše se radujemo kada ovde izlažu deca”, kaže direktor Vuksanović.

Izložba radova dece iz Dečijeg vrtića Zlatokosa u Pedagoškom muzeju u Beogradu biće otvorena naredne dve nedelje.

U sklopu posete Pedagoškom muzeju i Beogradu deca iz DV Zlatokosa obišla su i Kalemegdansku tvrđavu.

S.V.