U Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja u Vukovaru 18.oktobra je održana centralna akademija za Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke, a dan kasnije svetom arhijerejskom litirgijom proslavljen je zaštitnik eparhije Sveti Stefan Štiljanović. Okupljene je na početku programa pozdravio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

“Svi smo mi deo ovog osmovekovnoga postojanja naše svete crkve. Ovaj jubilej je toliko značajan da njegova veličina odzvanja u celome pravoslavnom svetu. Tonovi zlatne strune koja je pozvala u kolo sav srpski rod dobila je svoju punoću i ispunjenje u ovom neprekidnom osmovekovnom proslavljanju imena Božijeg. Ta divna rukovet sveobuhvatnog duhovnog i kulturnog nasleđa kojim se oplemenio naš rod od istoka i zapada, severa i juga, svuda širom zemaljskoga kruga izgradio je kolosalni etos našeg naroda kroz dva velika zaveta: svetosavski i vidovdanski. U tih osam vekova naše Majke Crkve, sa svojim vernim narodom nije pojala samo veselu pesmu radosti i nije se razvijala samo vesela razigranost srca vere, već se i s vremena na vreme znalo razviti i kolo tuge, mučeništva i teškoga stradanja. Međutim, sva iskušenja kroz koja smo prolazili učinila su nas jačim, iz njih smo izlazili i postajali istinski pobednici i molitvenici vrline Vaskrslog Hrista, jer smo sledili stradanje i stremili ka Vaskrsenju. Posle svakoga pada ustajali smo snažniji i veći, jer je Hristos naše ogledalo ka Carstvu Nebeskom. Crkva je ta koja je održala plamen kandila naše vere, naše postojanosti, imajući svoj osmovekovni kontinuitet i neprekidno trajanje ” rekao je vladika Heruvim.

Besedu o značaju ovih jubileja održao je doc.dr. Boris Stojkovski sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

“Dva ogromna jubilkeja slavimo, 800 godina samostalnosti i nezavisnosti Srpske pravoslavne crkve koja je zajedno sa Srbijom tog vremena postala nezavisni činilac u međunarodnim odnosima i 630 godina od Kosovske bitke. Ovi događaji su dva ugaona kamena celokupnog identiteta srpskog naroda ma gde on živeo. I ideja svetosavlja i ideja Kosovskog boja uvek je bila prisutna među Srbima sa ove strane Save i Dunava uključujući i Srbe sa prostora današnje Hrvatske odnosno nekadašnje Habsburške monarhije”, rekao je Stojkovski, ističući da su Srbi na istoku Hrvatske svesni značaja nemanjićke države o čemu, između ostalog, svedoči i hram Svetog Stefana Dečanskog koji je sagrađen u Borovu naselju.

“Koren svemu tome je Sveti Sava, Kosovski boj i knez Lazar pa i ličnost Svetog Stefana Štiljanovića koji ne samo da je zaštitinik i patron Osečkopoljske i baranjske eparhije već i vrlo značajna istorijska ličnost toga doba. Istorijski izvori potvrđuju da je on bio gospodar Valpova, a u Šiklošu postoji jedan spomenik koji govori da je srpska vojska oslobodila Baranju 1918. godine i da je tada služena liturgija u čast Svetog Stefana Štiljanovića. Sve to svedoči o jednom zaista dugom kontinuitetu postojanja Srba na ovom području što je dokumentovano raznim istorijskim izvorima”, ističe Stojkovski.

Uz vladiku osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, akademiji su prisustvovali i vladika remezijanski Stefan, vranjski Pahomije i mohački Isihije, a sutradan im se, na liturgiji, pridružio i vladika slavonski Jovan. U programu koji je vodio književnik Đorđe Nešić učestvovali su: Slobodan Jelić i muški kvartet Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor”, recitatori Ekonomske škole Vukovar i glumci Ivan Vučković iz Velike Plane i Dejan Tončić iz Kruševca.

U prisustvu velikog broja vernika, proslavi jubileja su prisustvovali: ambasadorka Srbije u Republici Hrvatskoj Mira Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić i konzulica Ljudmila Ostojić, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, državni sekretar u ministarstvu zaštite okoline i energetike Mile Horvat, pomoćnik direktora Uprave za vere Vlade Republike Srbije Marko Nikolić, predsednik glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović i drugi predstavnici društveno-političkog života srpske zajednice.