Gradsko veće Vukovara je na današnjoj sednici zaključilo da se još nisu stekli uslovi za proširenje prava srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru i ravnopravnu upotrebu ćirilice. Gradonačelnik Ivan Penava je obrazlažući predlog zaključka između ostalog rekao da do proširenja prava za pripadnike srpske nacionalne manjine ne može doći sve dok se , kako je rekao, sistematski odgađa provođenje postupaka protiv počinilaca ratnih zločina tokom velikosrpske agresije na Vukovar. Takođe smatra da bi bilo kakvo proširivanje prava Srba dovelo do neželjenih posledica po suživot u Vukovaru. U takvom tonu je bila i čitava rasprava na sednici od strane većnika HDZ-a i HKS-a. Govorilo se o stradanjima većinskog naroda i neprocesuiranju ratnih zločina, a predstavnicima srpske zajednice se prigovaralo što ne dolaze u Kolonu sećanja 18.novembra i u drugim prilikama kada se odaje počast žrtvama Domovinskog rata.

Predsednica Kluba većnika SDSS-a Vesna Vujić izrazila je žaljenje zbog žrtava dodajući da ne vidi na koji način je povezano otkrivanje i kažnjavanje ratnih zločina s ćirilicom i na koji način će manja količina ćirilice u Vukovaru rešiti problem ubijenih i nestalih. 

“Ako će nam ova odluka doneti imena počinilaca ratnih zločina prema bilo kojoj strani, naravno i prema Srbima koji su pobijeni za vreme rata, ja bih prva pristala da se zbog tog plementiog cilja odreknem nekih svojih prava na određeno vreme. Ali, na ovaj način to nećemo postići”, kazala je Vujićeva.

Većnik SDSS-a Srđan Kolar je pozivajući na dijalog oko prava Srba u Vukovaru uručio vukovarskom gradonačelniku Statut grada ispisan na ćirilici koji je deo započete kampanje Srpskog narodnog veća “Da se bolje razumemo” predstavljene juče u Zagrebu.

“Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina su iznad svih nas. Ako to nije po volji većinskog naroda promenite zakone. U Vukovaru je ćirilica najveći problem, nije ni iseljavanje, ni ekonomska nerazvijenost, već ćirilica. Kampanja u koju smo krenuli ima za cilj da se skine stigma sa ćirilice”, rekao je Kolar koji je naglašavajući da ne želi provocirati već ponuditi dijalog, pred gradonačelnika na sto stavio statut grada štampan ćirilicom.

Penava je burno reagovao bacivši Statut na pod, a Kolarov potez je nazvao činom agresije koja dolazi u režiji Srpskog narodnog veća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru i zapretio.

“Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad, to je vaš svetonazor i političke opcije kojoj pripadate. Možete je umivati i razobličiti, ali ste jasno pokazali šta vas zanima. Zanima vas to što niste uspeli 1991. godine uvesti ćirilicu u ovaj grad! Koncentracioni logori u Srbiji vam nisu bitni, silovane žene vam nisu bitne, ubijena deca, preko njih 300 u ovom graadu vam nije bitno. Bitna vam je ideologija, memorandum velikosrpski projekt…Gospodo, dok smo mi tu, to vam neće proći! To nek je jasno jednom za svagda! Ako treba, u odbranu ovih vrednosti, kontra četničke velikosrpske politike, juče, danas, sutra , svim sredstvima.. Ne biramo ko je preko…Samo se dogovorite s partnerima u Zagrebu jesu li i oni tamo ili su ovde s nama. Vukovar, pod velikosrpsku retoriku i agresiju, pasti neće! Bila ona otvorena, ratna, s tenkovima iz Beograda ili uvijena u celofa u režiji Milorada Pupovca!”, vikao je Penava.

I zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček je Kolarov potez ocenio provokacijom skinuvši majicu koju je dao Kolaru, a na kojoj je ispisano 2717 ubijenih, 3000 logoraša i 22 000 prognanih.

Gradsko veće je raspravljalo o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine, jer je Ustavni sud Republike Hrvatske u julu ove godine naložio vukovarskom predstavničkom telu da razmotri i donese odluku o unapređenju prava Srba u Vukovaru  iz zakonskog kataloga prava poručivši da neće tolerisati nikakvo odugovlačenje jer tri godine nije napravljeno ništa.

Upravo zbog toga što odluka Ustavnog suda nije ispoštovana, Goran Bošnjak iz SDP-a je oko zaključka bio suzdržan.

“Nemam ništa protiv sadržaja ovog zaključka,ali u drugom kontekstu. Slažem se da institucije hrvatske države ne rade svoj posao, pogotovo po pitanju procesuiranja ratnih zločina. No, sam zaključak ne znači poštovanje odluke Ustavnog suda, a zalažem se za poštovanje institucija ove države”, rekao je Bošnjak ocenivši da je Vukovar ponovo grad slučaj te je pozvao na poštovanje zakona koje je doneo Hrvatski sabor.

Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine sednicu je ocenio suđenjem srpskoj zajednici.

“Sve je organizovano kao suđenje srpskoj zajednici, srpskom nanrodu, pripadnicima srpske nacionalne manjine i u Vukovaru, ali i u čitavoj Republici Hrvatskoj. Ja sam milsio da ćemo pričati o odluci Ustavnog suda, o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, proširenju prava pripadnika srpske nacionalne manjine, ali nismo pričali o tome. Pričali smo o odgovornosti srpske nacionalne manjine, za šta god, za sve…I ta rasprava služi da se zabrani mogućnost dvojezičnosti i upotrebe srpskog jezika u Vukovaru pripadnicima srpske nacionalne manjine. Ovo je rasprava sa unapred poznatim ishodom i suđenje sa unapred poznatom presudom”, rekao je MIlaković, dok ga je predsednik Gradskog veća više puta prekidao oduzuimajući mu reč zbog izraza “suđenje”. Milaković je potom zajedno sa svojim većnikom iz DSS-a napustio sednicu.

Burna rasprava završila je glasanjem. Za zaključak gradonačelnika Ivana Penave glasali su većnici HDZ-a, HKS-a i većnica stranke Milan Bandić 365, protiv je bilo troje većnika SDSS-a, a suzdržani su bili Goran Bošnjak iz SDP-a i Damir Maduna iz Živog zida.

D.B.