“Da se bolje razumemo” naziv je kampanje koju su zajedno pokrenuli Srpsko narodno veće iz Zagreba i Zajedničko veće opština iz Vukovara s ciljem promocije ćirilice u Hrvatskoj i skidanja stigme s tog pisma.

Neposredan povod za početak kampanje je sutrašnja sednica Gradskog veća Vukovara na kojoj će se raspravljati o pitanju korištenja manjinskog jezika i pisma. Zbog toga su SNV i ZVO štampali Statut Grada Vukovara na ćirilici i srpskom jeziku koji su na konferenciji za medije podelili novinarima, podsećajući tako i na činjenicu da vukovarski većnici, ako to žele, mogu tražiti i dobiti materijale na srpskom jeziku pisane ćiriličnim pismom. Bez obzira na sutrašnju odluku Veća o ispunjavanju zakonskih obaveza, kampanja će se nastaviti insistiranjem na ravnopravnosti i to, kako je rečeno, snagom argumenata.

– Želimo poslati poruku da korištenje ćirilice u privatnom i javnom prostoru ni po čemu ne ugrožava većinski narod. U kampanji ćemo promovisati načela dostojanstva, slobode i jednakosti. Ćirilica je važan deo kulturnog identiteta, a jezična različitost je jedan od temelja Europske unije. Svaka država članica dužna je promovisati upotrebu manjinskog jezika i pisma. Kako dosad to nije bio slučaj, želimo promovisati upotrebu ćirilice, posebno u javnom prostoru, s obzirom da tražimo da se poštuju Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, potpisane konvencije i odluke Ustavnog suda – kazao je predsednik SNV-a Boris Milošević, naglasivši da, bez obzira na sutrašnju odluku vukovarskog Gradskog veća o ovom pitanju, srpska zajednica smatra da ćirilica ima svoje mesto ne samo u tom gradu, nego i u celoj Hrvatskoj, pogotovo u mestima gdje Srbi žive u značajnom broju.

Predsednik Saveta SNV-a Milorad Pupovac kazao je da svako pismo u prvom redu služi za međusobno sporazumevanje, širenje znanja i zbližavanje, a po potrebi i za raspravljanje i sučeljavanje.

– Ćirilično pismo, kao jedno od pisama EU nakon ulaska Bugarske, ne bi smelo u nijednoj državi biti zabranjivano i ograničavano. Svako pismo, unatoč međusobnim razlikama, napravljeno je da povezuje ljude, premošćuje vremena i spaja svetove. Neki hoće da ćirilično pismo bude pismo neslobode u Hrvatskoj, a ćirilica je uvek bila i uvek će biti pismo slobode, baš kao i svako drugo pismo. Slobode da se na njemu piše, da se na njemu čita i da ga se vidi tamo gdje ga se treba videti. Pisma ne čine nedela, nego ljudi koji se služe pismima. Stoga Hrvatska ne bi trebala ni u kojem svom delu predstavljati nešto što nisu druge države, pa da ograničava pravo upotrebe ćirilice, posebno ako je ona važna za celu istoriju pismenosti Hrvatske i za onaj deo stanovništva koji je srpske nacionalnosti. Zato je ova kampanja pre svega poziv na dijalog kako bismo izbegavali nesporazume oko svih pitanja pa tako i onih bolnih – kazao je Pupovac.

Jovan Vlaović, predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a, rekao je da se kampanjom želi promovisati ćirilica i očuvati identitet Srba u Hrvatskoj.

– Jako nam je drago da kampanja počinje na samom istoku Hrvatske koji je mirnom reintegracijom postao njen sastavni deo. Cilj Erdutskog sporazuma bili su uspostava mira, poverenja, dijaloga i normalizacije odnosa, a navedeni ciljevi bili su i pretpostavka da Hrvatska postane deo NATO pakta i EU pa se nadamo da će ćirilica pronaći svoje mesto u javnom prostoru – podsetio je Vlaović.

Predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar poručio je da ćirilica nije agresorsko pismo, što se često može čuti u Vukovaru.

– Zato je ova inicijativa izuzetno važna, jer bi svi živeli bolje kad bi se skinula stigma sa ćirilice. Uvek smo bili spremni na dijalog, ali se o ovom pitanju nije razgovaralo. Sutra sasvim sigurno hoće – kazao je Kolar.

Kampanja će se odvijati u tri faze i trajaće do 1. januara 2020. godine, kada Hrvatska preuzima predsedavanje Evropskom unijom.

Izvor: portalnovosti