Danas se obeležava Međunarodni dan žena na selu, koji je posvećen svim seoskim ženama u svetu i njihovim problemima. Cilj obeležavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnog područja, informisati ih i ohrabriti da aktivnije učestvuju u društvu.

Međunarodni dan žena na selu obeležio je šestu godinu zaredom Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije, izložbom ručnih radova i drugih proizvoda domaće radinosti uz prigodan kulturno-zabavni program. Skup je organizovan sinoć, u restoranu “Mornar” u Vukovaru.

– Ovaj dan proslavljamo uz učešće više od 150 žena iz Vukovara, Borova, Negoslavaca, Bobote, Trpinje, Ostrova, Šidskih Banovaca i Bijelog Brda. Po prvi put ove godine pridružile su nam se sa svojim rukotvorinama i članice Udruženja žena Trpinja, kao i žene iz Šidskih Banovaca, a imamo i gošće iz Osječko-baranjske županije, članice Udruženja žena “Pudarice” iz Bijelog Brda – rekla je otvarajući skup Dragana Bošnjak, predsednica Aktiva žena Vukovarsko-sremske županije.

Ovogodišnje domaćice bile su članice Aktiva žena SDSS-a Grada Vukovara na čelu s predsednicom dr Vesnom Vujić.

– Pre šest godine krenule smo takođe iz “Mornara”. Ove godine želja nam je da promovišemo ovu našu prelepu terasu, da podsetimo žene da je to naša kuća, mesto gde mogu uvek da dođu i da našim ženama, bez obzira da li se bave politikom ili ne, pokažemo da su nam važne i potrebne, da cenimo njihov trud – kazala je, uz ostalo, Vujićeva.

Ovom događaju odazvalo se i 30-ak žena iz Borova, saznajemo od predsednice Aktiva žena SDSS-a opštine Borovo Senke Romić.

– Uz članice našeg Aktiva žena sa nama su i predstavnice Udruženja penzionera Borovo i Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine. Naše žene su pripremile razne delicije, od gužvara, pita i pogača do kolača i torti, a pokazale su i svoje ručne radove. Mislim da je ovo dobra prilika da se predstave i žene sa sela, da pokažu šta sve umeju da rade. To nisu samo domaćice. To su obrazovane, uspešne žene, koje svojim radom doprinose lokalnoj zajednici – rekla je u izjavi za Radio Borovo Senka Romić.

Potpredsednica Aktiva žena SDSS-a Republike Hrvatske i saborska zastupnica Dragana Jeckov ukazala je na problem nasilja nad ženama koje postaje sve brutalnije.

– Ove godine sa ovog mesta želimo poslati poruku da se i Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije protivi svakoj vrsti nasilja nad ženama i nasilja u porodici – poručila je Jeckov .

Na položaj žena na selu osvrnula se i Biljana Pejić, predsednica Aktiva žena SDSS-a Opštine Negoslavci.

– Žene na selu su donekle uskraćene u pogledu društvenih aktivnosti, kojih je u gradu više, ali kroz rad u različitim udruženjima imaju i tu mogućnosti, da ispolje svoje ambicije, kreativnost, želje i potrebe – ističe Pejićeva.

Sinoćnji program uveličali su prigodnim programom i članovi vukovarskog Kulturno-umetničkog društva “Sloga”. Program je vodila Radmila Latas iz Borova.

Za prisutne žene organizovana su i nagradna pitanja i igre, poput muzičkih stolica i plesa sa balonom. Nagrađene su i žene s najviše kćeri, unuka i najdužim bračnim stažom, za koje su nagrade obezbedili sponzori ove manifestacije. Buket cveća uručen je i Ljudmili Ostojić, konzulici Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru.

Obeležavanje Međunarodnog dana žena na selu, u organizaciji Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije, 2020. godine biće održano u Gabošu, najavili su organizatori.

Reportažni zapis s ovog događaja objavićemo u emisiji “Ognjište” koja je na programu Radio Borova u nedelju, 20. oktobra od 11 časova.

D.Z.