Oko 160 mališana , polaznika dečjih vrtića sa područja naše županije u kojima se rad realizuje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, okupilo se tokom današnjeg prepodneva na fudbalskom terenu u centru Borova na 8. Dečijoj olimpijadi koju organizuje Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Cilj projekta, koji je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, je promocija fizičke kulture i zdravog načina života u najranijem životnom dobu, u sklopu predškolskog vaspitanja na maternjem jeziku.

“Izuzetno smo zadovoljni brojem dece jer ih je nešto više nego prošle godine,” rekao je predsednik Veća Svetislav Mikerević.

Na olimpijadi su učestvovali polaznici programa predškole pri osnovnim školama u Negoslavcima i Markušici te predškolci dečijih vrtića Vukovar 2 iz Vukovara, Liliput iz Bobote i Trpinje i domaćini iz Dečijeg vrtića Zlatokosa iz Borova. Takmičili su se u 4 discipline: skok u dalj, štafeta 4×25 metara, trčanje na 50 metara i u igri graničari.

“Dečji vrtić  Zlatokosa je treći put domaćin, a prvobitna inicijativa za organizaciju Dečije olimpijade potekla je upravo iz Borova. Ovo je jedina manifestacija u kojoj učestvuju deca predškolskog uzrasta iz svih ovih vrtića i u tome je njen veliki značaj”, rekla je direktorica borovskog vrtića Radmila Latas.

Podršku u organizaciji 8. Dečije olimpijade pružila je i Opština Borovo.

Pobednici su nagrađeni medaljama, a svi učesnici medaljama za učešće. Organizator je vrtićima dodelio pehare i zahvalnice.