U Briselu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srema

U Briselu je u utorak, tokom dvodnevnog boravka predstavnika pet slavonskih županija na Evropskoj nedelji regija i gradova, otvorena kancelarija Predstavništva Slavonije, Baranje i Srema.

Zajednički nastup Osječko-baranjske, Vukovarsko-sremske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije kao jedinstvene regije pred evropskim institucijama pozdravili su i hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu s kojima su predstavnici slavonskih županija prethodno održali sastanak.

– Projekat Slavonija, Baranja i Srem pokrenuo je pozitivne promene na istoku Hrvatske, a vaša stalna prisutnost u Briselu pomoći će da se povlačenje sredstava još više intenzivira – rekao je evrozastupnik Karlo Ressler.

Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srema u Briselu smešteno je u kancelariji Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, a vodiće ga Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije. U narednom periodu, kako je najavljeno, u kancelariji će raditi i stručni savetnici iz ostalih županija. Rad kancelarije finansira svih pet županija, srazmerno svojoj veličini.

Povećanje kapaciteta i nadogradnja osječkog aerodroma, kao i izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku projekti su koji nadilaze županijske granice, a o njima je govorio i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Damir Barna, ističući kako Vukovar treba i nadogradnju rečne luke, a ruralna područja izgradnju novih sistema navodnjavanja.