Novosti&Labrović – izložba povodom 20 godina izlaženja nedeljnika Novosti

Redakcija Samostalnog srpskog nedeljnika Novosti obeležava 20 godina kontinuiranog izlaženja lista izložbom “Novosti 20/20” koja će biti otvorena u petak 11. oktobra u 19 časova u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu. Izložba donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti, zalazeći među povratnike iz zabačenih sela gde mnogi i danas žive bez struje, obilazeći samačka staračka domaćinstva, porodice i samohrane roditelje koji se bore za budućnost svoje dece, razgovarajući s aktivistkinjama koje donose snagu zajednici, ljudima koji čuvaju kulturnu i obnavljaju antifašističku baštinu, uspešnim privrednicima, nadarenim učenicima, sportistima čije utakmice spajaju Srbe i Hrvate.

“Priče iz Novosti”, odabrane prema konceptu dizajnera Nikole Križanca, predstavljene su kroz fotografije Davora Konjikušića i legende priređene na osnovu novinarskih tekstova Pauline Arbutine, Dragane Bošnjak, Milana Cimeše, Dragana Grozdanića, Nenada Jovanovića, Vladimira Jurišića, Davora Konjikušića, Saše Kosanovića, Anje Kožul i Vaske Radulović.

Na izložbi gostuje samostalni hrvatski umetnik Siniša Labrović s instalacijom “Čisto”, a na dan otvaranja izložbe, u petak 11. oktobra u 12 časova, Labrović će ispred Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske održati i kviz “Pronađi Srpkinju!”. Kako kaže autor, kviz propituje jednu od najpoznatijih srpskih veština – sposobnost mimikrije. Stavite li Srpkinju uz Hrvaticu, ili čak Hrvata, teško ćete pronaći distinktivna obeležja koja dele njenu srpskost od tuđeg hrvatstva. Neiskusno ili nezainteresirano oko reklo bi “sve je to meni isto”. Zato ćemo proveriti imaju li Hrvati i Hrvatice još uvek instinkt i znanje da uoče te sitne, ali presudne razlike. Kviz je, naravno, nagradni, navode u saopštenju iz redakcije Novosti.

U 1034. broju, koji takođe izlazi u petak 11. oktobra, Novosti donose dodatak o izložbi za koji je uvodni tekst napisala saradnica redakcije, istoričarka umetnosti Nada Beroš.

Izložba “Novosti 20/20” u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, Trnjanska struga 34, može se posetiti do 20. oktobra, svakog dana od 16 do 20 časova. Ulaz je slobodan.