Milica Lazić, pobednica Gužvarijade u Dalju

Da jabuka ne pada daleko od stabla, potvrdila je i ovogodišnja pobednica daljske “Gužvarijade” Milica Lazić iz Dalja, čija je majka Biljana već dva puta osvojila prvo mesto na ovom prestižnom takmičenju, održanom proteklog vikenda u Dalju.

Kako u zavičajnom rečniku “Luk i voda” piše Đorđe Nešić gužvara je vrsta tradicionalnog kolača panonskih prostora.

– Čim domaćica nedeljom pristavi supu, zamijesi tijesto za gužvaru. Tijesto se neko vrijeme kiseli i raste, a za bačku gužvaru se razvlači po stolu rukama. Tanki sloj tijesta zauzme cijeli astal; viškovi koji vise sa strane, pokupe se namatanjem (od njih se kasnije prave okrajci – prazno lisnato tijesto). Na sloj tijesta sipa se nadjev od oraha, maka, višanja, rogača; tijesto se roluje, uvrće u pletenicu, stavlja u tepsiju, pa u reran – piše Nešić koji je zabeležio i izreku “Nedelja bez gužvare – ko da ni ni” nedelja”.

Prema rečima sekretarke daljskog SKUD-a “Branko Radičević” Slavice Mašić za “Gužvarijadu” se ove godine prijavilo 14 takmičara.

– Ideja za “Gužvarijadu” nastala je u saradnji s Preduzetničko-razvojnim centrom Opštine Erdut. Idejni začetnik je direktorica PORC-a Bojana Orsić, a mi taj projekat uspešno provodimo 11. godinu zaredom – ističe Slavica Mašić.

Organizator je za takmičare pripremio prigodne nagrade.

– Nagrada za osvojeno prvo mesto je burence za vino u poklon-korpi. Drugo mesto i boca vina pripali su Jasmini Martinović, koja je na radionici “Kako napraviti ukusnu gužvaru” svoje znanje prenosila mladima. Treće mesto pripalo je Nemanji Karavukovcu. Svi takmičari na poklon su dobili čuturice za rakiju – navodi Jasmina Kolundžić, predsednica SKUD-a “Branko Radičević”.

Ovogodišnji 15. Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada, u organizaciji SKUD-a “Branko Radičević” iz Dalja, Opštine Erdut i Turističke zajednice opštine Erdut, održan je u subotu, 5. oktobra u Dalju uz učešće 30-ak izlagača eko-etno proizvoda domaće radinosti, bogatu gastro ponudu i kulturno-umetnički program u kojem je učestvovalo 15 kulturno-umetničkih društava iz Hrvatske, BIH-a, odnosno Republike Srpske i Severne Makedonije.

D.Z.