Održani 1.Dani meda u Vukovaru

Spread the love

U organizaciji Udruženja pčelara Vukovar ’91 i Pčelarskog udruženja “Cornacum” od petka do nedelje održani su prvi Dani meda u Vukovaru. Manifestacija je svečano otvorena u petak u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru uz prisustvo preko stotinu pčelara s našeg područja, a tom prilikom održana je i promocija knjige “Uzgoj i odabiranje matica pčela” autora Josipa Križa.

“Mi smo nakon niza godina i brojnih projekata koje smo probeli i provodimo odlučili da organizujemo prve Dane meda u Vukovaru. Smatramo da je ova manifestacija veoma bitna za popularizaciju meda i svih ostalih pčelinjih proizvoda u našem gradu i okolini kako bi ljudi shvatili koliko je bitno konzumirati med u svakodnevnom životu”, rekao je predsednik Udruženja pčelara “Vukovar 91” Ivan Dumendžić.

U subotu je u prostoru zadruge “Vrhunsko vukovarsko” održana radionica na temu spoja tradicije i ukusa koju je vodio predsednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-sremske županije Stanko Čuljak, a predsednik pčelarskog udruženja “Cornacum” Borislav Grbić prezentovao je najbolje ocenjene medove pristigle na organoleptičko ocenjivanje meda koje ovo udruženje provodi već jedanaestu godinu.

“U septembru nam je pristiglo 186 uzoraka meda na organoleptičko ocenjivanje i ovde smo doneli najbolje ocenjene, najkvalitetnije medove kako bismo ih ovde predstavili”

Završnog dana manifestacije u restoranu Mornar u Vukovaru udruženje Cornacum upriličilo je dodelu medalja za medove pristigle na organoleptičko ocenjivanje. Uzorci su , ističe Miroslav Kolar jedan od članova ocenjivačkog žirija, pristigli iz svih krajeva Hrvatske te iz Srbije i BIH, a dodeljeno je 110 zlatnih, 55 srebrnih i 21 bronzana medalja.

“Ocenjivanje nije bilo lako jer je veliki broj medova bio visokog kvaliteta. Prilikom organoleptičkog ocenjivanja u obzir se uzima boja, miris i ukus, kao i vlaga”, kaže Kolar.

Nakon dodele medalja za stotinjak prisutnih pčelara i gostiju upriličen je ručak i zajedničko druženje.

S.Velebit