Dom zdravlja Vukovar uskoro dobija Savetovalište za dojenje

Patronažna služba Doma zdravlja Vukovar obeležila je u Palati Srem u Vukovaru Nacionalnu nedelju dojenja. Tom prilikom održana je edukacija za zdravstvene radnike i lokalnu zajednicu i pokrenuta inicijativa za otvaranje Savetovališta za dojenje pri Domu zdravlja Vukovar.

“Svake godine u prvoj nedelji oktobra obeležava se Nacionalna nedelja dojenja. Mi smo već duži niz godina, kroz određene aktivnosti, uključeni u obeležavanje ove nedelje. Ove godine smo odlučili da malo više osvestimo celu lokalnu zajednicu i da edukujemo veći broj radnika. Cilj današnjeg predavanja i edukacije je osnivanje Savetovališta za dojenje u Domu zdravlja Vukovar koje ćemo, uz podršku Grada Vukovara i Vukovarsko-sremske županije, pokušati da pokrenemo od januara iduće godine, kako bismo na neki način poboljšali uslove za buduće majke i dojenčad”, rekla je pomoćnica za sestrinstvo direktora Doma zdravlja Vukovar Ahnetka Stjepanović.

Kroz savetovalište za dojenje u planu je organizovanje pripravnosti patronažne službe kako bi majke mogle dobiti savete od patronažnih sestara tokom celog dana, jačanje grupe za podršku dojenja i poboljšavanje kvaliteta Kursa za trudnice.

“Mi već 5 godina provodimo Kurs za trudnice, mađutim s obzirom da smo uvek manjkavi sa finansijskim sredstvima nedostaju nam određeni stručni radnici da bi taj kurs dobio na kvalitetu i bio potpun. Upravo kroz ovo savetovalište planiramo da organizujemo kvalitetniji Kurs za trudnice i da uključimo sve radnike koji bi u njega trebali da budu uključeni”, dodaje Stjepanovićeva.

Ditektor Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski rekao je da je ovo samo nastavak svih aktivnosti koje ova ustanova provodi na polju javnozdravstvene problematike u gradu.

Patronažna sestra Doma zdravlja Vukovar Živanka Brodalić kaže da kod dojilja postoje brojne nedoumice. U tim situacijama za savet i pomoć na raspolaganju im je patronažna služba.

“Ta pomoć je majkama veoma potrebna. Poželjno je da prva znanja steknu već tokom trudničkog kursa. Veliki postotak edukacije po pitanju dojenja i njegovog značaja za majku i dete one dobijaju u porodilištu, a zatim od potronažne službe na terenu koja im je na raspolaganju.”

Podršku u osnivanju savetovališta pružiće i Vukovarsko-sremska županija, naglasio je županijski pročelnik Upravnog odeljenja za zdravstvo David Vlajčić.