Proslava Međunarodnog dana starijih osoba u Vukovaru

Grad Vukovar juče je u saradnji sa Domom za starije i nemoćne osobe iz Vukovara organizovao proslavu Međunarodnog dana starijih osoba, uz prigodan zabavni program i zakusku.

Programu koji je upriličen na platou kod Radničkog doma u centru grada odazvalo se oko 150 penzionera iz Vukovara, koje je pozdravila zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Tom prilikom istakla je da Grad Vukovar nastoji pomoći svojim sugrađanima treće dobi, sufinansirajući razne projekte i programe, poput besplatnog gradskog prevoza i isplate božićnica i da im posvećuje posebnu pažnju.

– Poznato je da su oni izuzetno aktivni, tako da ne propuštamo priliku uključivati se u njihove aktivnosti i podržavati ih u tome – naglasila je Mujkić.

Gradski pročelnik Dražen Kobašević rekao je da Grad Vukovar za socijalni program izdvaja oko 10 miliona kuna godišnje, od čega se za sufinansiranje troškova stanovanja korisnicima Centra za socijalnu skrb, što je zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave, izdvaja milion i 300 hiljada kuna. Sve ostalo su, kako je pojasnio, mere koje je inicirao Grad Vukovar.

– U odnosu na druge gradove, po brizi za osobe treće dobi mi itekako prednjačimo – ocenio je Kobašević.

U programu obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Vukovaru učestvovali su i volonteri Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar, koji brine o 1400 korisnika iz Vukovara i okoline, uglavnom starijih i nemoćnih osoba. Prema rečima direktora Vlatka Glavaša ti ljudi su deo marginalizovanog društva.

– Pomažemo im na razne načine, paketima hrane, higijene, odeće i obuće i nabavkom ortopedskih pomagala – kaže Glavaš.

Budući da na smeštaj u vukovarskom Domu za starije i nemoćne osobe čeka više od 200 potencijalnih korisnika, direktorica Doma Željka Rajković ukazala je na potrebu proširenja kapaciteta.

– Nažalost, kapaciteta je premalo. Mi u državnom domu imamo 108 ležajeva, a na listi čekanja još 240 osoba, koje hitno trebaju biti zbrinute – pojasnila je Rajković.

Uz tamburaše, proslavu Međunarodnog dana starijih osoba u Vukovaru uveličali su i mališani iz Dečjeg vrtića “Vukovar I” koji su za starije sugrađane pripremili prigodan program.

D.Z.