Povodom Svetskog dana učitelja koji se obeležava 5.oktobra, vukovarsko-sremski župan Božo Galić upriličio je prijem za direktore osnovnih i srednjih škola. U ime županije, prosvetnim radnicima je njihov dan čestitao zamenik župana Damir Barna zahvalivši im što svojim pozivom doprinose razvoju celokupnog društva. Svetski dan učitelja čestitala je i pročelnica županijskog Upravnog odeljenja za obrazovanje Jadranka Mustapić Karlić koja je istakla važnost učiteljskog poziva kojim osim obrazovne ima i vaspitnu komponentu. U 67 osnovnih i srednjih škola na području županije, radi više od hiljadu prosvetnih radnika.

“U našoj županiji situacija s učiteljima je bolja nego s učenicima kojih je iz godine u godinu manje, iako se taj trend sada polako menja na bolje. Problem s učiteljima koji su iskazani kao tehnološki višak rešen je tako da su raspoređeni po drugim školama u našoj županiji. Uvek se nadamo da situacija u kojoj učitelji rade i obavljaju svoje svakodnevne dužnosti mora biti bolja jer jedino što je važno i isplativo je ulaganje u budućnost, odnosno ulaganje u obrazovanje i učitelje”, istakla je Lidija Miletić, voditeljka županijskog stručnog veća direktora osnovnih škola i direktorica vukovarske Osnove škole Dragutina Tadijanovića. Osvrnuvši se na štrajk koji su sindikati najavili za 10.oktobar, Miletić je istakla da će svim prosvetnim radnicima s područja naše županije biti omogućeno da učestvuju u štrajku i legalno se izbore za svoja prava.

Prijemu u Palati Srem prisustvovao je i direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević.

“Ovo je lep znak pažnje prema prosvetnim radnicima i ukazivanje na značaj posla koji obavljamo. Mislim da naš poziv nije dovoljno vrednovan u današnjem društvu u odnosu na ostala zanimanja, budući da mi decu osim što obrazujemo i odgajamo. Žao mi je što se toj vaspitnoj komponenti pridaje manji značaj”, ističe Jakovljević.