Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i zamenik vukovarsko-sremskog župana Damir Barna danas su u devastiranoj i napuštenoj zgradi Osnovne škole “Nikole Andrića” u Vukovaru potpisali Sporazum o rekonstrukciji , dogradnji i nadogradnji zgrade i školske sportske dvorane ove škole. Ministarka Divjak rekla je da obnova ove škole predstavlja korak u budućnost.

“Mislim da je kroz vreme ova škola postala simbol za ono što školstvo ne bi trebalo da bude. Simbol infrastrukture koja nije obnovljena i da se nismo koordinisali kada smo se trebali koordinisati. Ja sam izuzetno ponosna da smo u relativno kratko vreme, u manje od dve godine, uspeli da dođemo do toga da smo osigurali sredstva i da obnova i dogradnja može da počne. Ono što mi moramo da uradimo jeste da škola koja je učenike podsećala na bolnu prošlost postane i sama prošlost u smislu infrastrukture, a da izgradimo novu školu u koji će učenici ulaziti sa osmehom i koja će postati simbol razvoja i simbol budućnosti”, rekla je ministarka Divjak.

Učenici OŠ “Nikole Andrića”, njih 206 već drugu godinu nastavu pohađaju u prostorijama OŠ Antuna Bauera. Za sve njih ovo je veliki dan, istakla je direktorica škole Josipa Kotromanović Sauka.

“Izražavam veliko zadovoljstvo i oduševljenje što smo napokon dočekali ovaj trenutak! Zahvaljujem se ministarki koja se u ove dve godine izuzetno trudila da se ovaj proces ubrza i nadam se da će se obnova odraditi u rokovima, kvalitetno i na radost svih nas!”, rekla je direktoica škole.

Gradonačelnik Penava takođe je izrazio zadovoljstvo konačnim početkom obnove škole čiji je osnivač, od početka ove godine, grad.

“Izuzetno sam srećan što imamo priliku da u ovoj školi potpišemo dugo očekivane ugovore o obnovi škole. Put je zaista bio dug! Čekamo momenat, kroz oko dve godine, kada će obnova biti završena i kada će učeniici krenuti da popunjavaju ovaj prostor o kakvom su generacije pre njih mogle samo sanjati. Nadam se da će oni pod paskom direktorice i njihovih nastavnika, nove uslove znati da iskoriste za svoje nadograđivanje kao mladih ljudi i za postizanje kvalitetnih i dobrih rezultata”, rekoa je Penava.

U ime vukovarsko-sremskog župana sporazum je potpisao zamenik Damir Barna koji se posebno zahvalio Vladi RH i izrazio zadovoljstvo što Županija učestvuje u ovom projektu. „S obzirom da su moja dva sina išla u ovu školi, s posebnom emocijom želim da druga deca koja je pohađaju, kao i njihovi roditelji dočekaju da ova škola bude obnovljena te da imaju adekvatne uslove za sticanje znanja“, rekao je Barna.

Vrednost građevinskih radova je blizu 18 miliona kuna, od čega Ministarstvo sufinansira 80 odsto, a Županija i grad Vukovar kao osnivač po 10 odsto. Izvođač radova je zajednica ponuđača, vukovarske firme VODOTORANJ i EUROMIX, koje će radove započeti za 15-ak dana. Učenici bi u obnovljenu i nadograđenu školu trebali krenuti s početkom  2021./ 2022. nastavne godine.

S.V.