U okviru programa “Osnaživanjem do bolje integracije” koji finansiraju Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, Grad Vukovar i C&A fondacija, 50 žena iz Vukovara i okoline posetilo je u nedelju, 22. septembra pustaru “Višnjica” kod Slatine.

Trogodišnji program provodi Udruženje žena Vukovar s partnerima, Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Vukovar. Programom su obuhvaćeni grad Vukovar i opštine Trpinja, Bogdanovci i Stari Jankovci, saznajemo od voditeljke programa Mirjane Mizdrak Mišanović iz vukovarskog Udruženja žena.

– Ovo je treća godina provođenja programa koji završava krajem maja 2020. Jednom godišnje organizujemo jednodnevni izlet. Obilazimo mesta u Slavoniji, koja mnogi ljudi nisu posetili i doživeli, a toliko su lepa i bogata – ističe Mizdrak Mišanović.

Na izletu, koji je za učesnike bio besplatan, bila je i 77-godišnja Mirjana Starčević, nastavnica u penziji. Članica Udruženja žena Vukovar je već treću godinu.

– U Udruženje me upisala kćer. Oduševila sam se i preporodila. Ranije gotovo da i nisam izlazila iz kuće. Zbog zdravstvenih problema uglavnom idem na kraće izlete. Ovaj izlet je fantastičan – kaže Mirjana, koja je kao nastavnica biologije oduševljena različitim biljnim vrstama na imanju.

Pustara Višnjica oduševila je i Mariju Opačić, predsednicu Udruženja žena Trpinja.

– Prvi put sam ovde i jako mi se sviđa. Najjači utisak je ostavilo to što ima puno zelenila i cveća. Uživala sam u vožnji kočijom. Čitav ambijent je jako lep – priča Marija.

U Udruženju žena Vukovar volontira i Romana Uglješić iz Evropskog doma Vukovar.

– Aktivnosti su raznolike i korisnici su zadovoljni, tako da je zadovoljstvo iskoristiti svoje slobodno vreme kroz volonterski rad u Udruženju žena Vukovar – navodi Romana.

Pri Udruženju žena Vukovar deluje i Klub osoba treće dobi, čija je voditeljka Nada Bačvan.

– Imamo 83 članice. To su sve žene od 60 i više godina. Najstarija članica ima 86 godina. U prostorijama Udruženja obučavamo korisnike za rad na kompjuteru, imamo vežbe, zdravstvene i kreativne radionice, društvene igre …. Sve aktivnosti za korisnike su besplatne – priča Nada, od koje saznajemo i da planiraju otvaranje podružnice Kluba u Borovu.

Dodaćemo i da je izletnice u nedelju poslužilo lepo vreme, tako da su sunčan jesenji dan iskoristile i za vežbe istezanja i hodanje, uz stručno vodstvo fizioterapeutkinje. Do ručka imale su priliku provozati se u konjskim zapregama. Imanje ima i vlastiti eko vrt, tako da su za ručak poslužena i jela od batata i rabarbare, a ugođaj su svirkom upotpunili i tamburaši.

Pustara Višnjica proglašena je 2011. u Briselu Evropskom destinacijom izvrsnosti, kao jedno od najlepših evropskih odredišta održivog turizma, koji promoviše zdrav život u skladu s prirodom, tradicijom i kulturom.

Više u emisiji “Ženski eter” koja je na našem programu u ponedeljak, 30. septembra od 14 časova i 10 minuta.

D.Z.