U Šidskim Banovcima je 22.septembra, na praznik Svetih Joakima i Ane, osvećen novoobnovljeni hram Prepodobne majke Paraskeve i upriličena proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop sremski Vasilije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Sremske eparhije. Šidskobanovačka parohija uz parohije u Tovarniku i Iloku jedine su crkvene opštine Sremske eparhije sa sedištem u Sremskim Karlovcima, a koje se teritorijalno nalaze u Hrvatskoj. Šidski Banovci, mesto u opštini Nijemci u Vukovarsko-sremskoj županiji, od mirne reintegracije nosi naziv Banovci, ali ga meštani i dalje nazivaju po starom.

“Obnova crkve je počela pre desetak godina. Sveštenici koji su ovde bili pre mene obnovili su krov i započeli freskopisanje. Kada sam došao, prvo sam započeo s obnovom crkvenih zvona koja su stradala od granata, a nakon toga moj san je bio da se hram generalno obnovi. Imali smo jedan nepremostiv problem, a to je bila vlaga koja je nadirala zidovima hrama tako da su freske počele da se odvajaju od zidova. Milošću Božjom i dobrotom načelnika opštine Nijemci Vjekoslava Bjelajevića, sanirali smo vlagu i osušili zidove. Intenzivni radovi započeli su prošle godine kada smo proslavili 200 godina hrama”, priča prota Nikola koji je na nedeljnoj svečanosti unapređen u čin protojereja. U nešto više od godinu dana, uz materijalnu i moralnu podršku episkopa Vasilija i Eparhijskog upravnog odbora, Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i prilozima vernika, hram je u potpunosti obnovljen. Svečanost osvećenja hrama bio je veliki događaj za tamošnje stanovništvo. U Šidskim i Vinkovačkim Banovcima, koji pripadaju jednoj parohiji, danas je 70-tak pravoslavnih domaćinstava, sa oko 250 parohijana. Novoobnovljeni hram je jedino mesto gde se mogu okupljati jer u selu nemaju ni sportskih klubova niti kulturno-umetničkih društava. Za veliki doprinos u obnovi hrama, gramatom vladike Vasilija nagrađen je Rade Ralić, predsednik Crkvenog odbora i Organizacionog odbora proslave.

“Gramata koju sam primio, zasluga je ne samo moje porodice, veći svih ljudi koji su svoj trud, rad, volju i donaciju uložili u ovu crkvu da imamo ovako prekrasnu svetinju kojom se možemo dičiti”, kaže Ralić.

“Ne mogu vam opisati kolliko sam radostan zbog današnjeg događaja. Samo je šteta što je malo naroda u selu jer je mnogo njih, posebno mladih otišlo. Od nas penzionera, kako ko umire, kuće ostaju prazne”, priča 72-godišnji Boško Rašić. Neki, ipak, uprkos trendu odlaska u zapadne zemlje, neće otići.

“Volim svoje selo, ovde sam rođena i ovde se najbolje osećam. Imam dvoje dece i supruga i bavimo se poljoprivredom od koje se za sada može živeti” , priča 36-godišnja Svetlana Medić.

Osvećenju novoobnovljene crkve prisustvovali su i Banovčani koji danas ne žive u svom rodnom mestu.

“Crkva je lepa kao i današnja svečanost i jako lepo se osećam. Jednom nedeljno dolazim ovde sa suprugom jer imam kuću koju sam nasledio. Nastojimo da je održavamo da ne propadne i da sačuvamo to malo uspomena na selo u kojem sam rođen”, kaže Đorđe Danilović iz Vukovara.

“Rođen sam ovde i kršten u ovoj crkvi i zbog toga je ovaj “, rekao nam je prof.dr.Slobodan Tomić iz Beograda koji nam je otkrio da priprema monografiju o Šidskim Banovcima do 1946.godine. Biće to prvi deo, a u drugom će svakako biti zabeležena i sadašnja generalna obnova hrama Svete Petke. Nakon liturgije, u porti hrama je osvećen i krst čiju je izradu i postavljanje pomogao Đorđe Tomić s porodicom. Svečanosti su prisustvovali i brojni gosti, među kojima konzulica Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije Marko Nikolić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i drugi predstavnici društevno-političkog života srpske zajednice, a u programu povodom 800 godina autkefalnosti Srpske pravoslavne crkve učestvovali su Srpski pravoslavni pojci iz Beograda, kulturno-umetnička društva “Sveti Sava” iz Šida, “Ostrovo” iz Ostrova i “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda i učenici Osnovne škole iz Banovaca.

D.B.