U Dalju je u ponedeljak, 23. septembra održana početna konferencija projekta “Zaželi posao kojim pomažeš sebi, ali i drugima”, finansiranog iz Evropskog socijalnog fonda. Cilj projekta je zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju na poslovima pomoći u kući starim i nemoćnim osobama. Posao će dobiti 10 žena koje će brinuti o najmanje 40 korisnika.

Nosilac projekta je udruženje Centar za mlade Dalj, a partneri na projektu Hrvatski zavod za zapošljavanje Osijek i osječki Centar za socijalnu skrb. Ukupna vrednost projekta je 1.654.315,58 kuna, a trajanje 28 meseci. Kroz projekat će na period od dve godine biti zaposleno 10 žena iz Dalja, koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada.


– Ciljevi i aktivnosti projekta su usmereni na pomoć nezaposlenim ženama s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, u evidenciji HZZ-a, koje su rešenje potreba krajnjih korisnika- osoba u starijoj životnoj dobi i nepovoljnom položaju. Projekat je u celosti finansiran od strane Evropskog socijalnog fonda – ističe voditeljka projekta Milica Sevkić iz Centra za mlade Dalj.

Zahvaljujući ovom projektu posao će od 1. oktobra dobiti i gerontodomaćica Gordana Dokić, koja je nezaposlena šest meseci. Prethodno je radila na javnim radovima u opštini Erdut i staračkim domovima. Ovaj posao Gordani je najlepši poklon za rođendan.

– Uskoro ću napuniti 59 godina. Novog posla i obaveza se ne bojim, jer sam to isto radila tri godine u staračkim domovima. Ovaj posao mi puno znači zbog finansijske sigurnosti – priča Gordana.

Posao je dobila i 54-godišnja Stana Ostojić, po struci upravni referent. Nezaposlena je već pet godina. Njen posao će od 1. oktobra biti briga o najmanje četiri korisnika iz Dalja.

– Ovaj posao sam već radila, tako da određeno iskustvo imam. Reč je o korisnicima koji uglavnom žive sami, a mi smo te koje im otvaramo vrata i pomažemo – navodi Stana.

Opština Erdut je pre godinu i po zaposlila 25 gerontodomaćica, podsetio je u izjavi medijima načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić. Nažalost, potrebe korisnika daleko su veće od mogućnosti zapošljavanja iz programa “Zaželi”.

– Žene u sklopu ovog novog projekta počinju s radom 1. oktobra, a prethodni ističe 15. marta 2020. godine. Jedan deo korisnika će nažalost ostati bez pomoći žena koje su ih posećivale i brinule o njima. Zbog velikog broja potencijalnih korisnika, kojima je potrebna pomoć u kući, sigurno je da ćemo aplicirati i na sledeći konkurs, čim bude raspisan – kaže Vesić.

U sklopu projekta “Zaželi posao kojim pomažeš sebi, ali i drugima” biće organizovana i edukacija novozaposlenih žena iz Dalja za zanimanje negovateljice s ciljem njihove veće zapošljivosti.

Centru za mlade Dalj ovo je prvi evropski projekat koji provode, u čemu im svojim iskustvom i znanjem pomaže i Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut.

D.Z.