Zasedalo Opštinsko veće opštine Borovo

Spread the love

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo potvrđen je većnički mandat Marine Nedić iz SDSS-a, dosadašnje zamenice većnika Milana Rakića, koji je svoj mandat u julu ove godine stavio u mirovanje. 23-godišnja Marina Nedić postala je tako najmlađa većnica u ovom predstavničkom telu i nova članica opštinske Mandatno-imunitetne komisije. Pre stupanja na dužnost položila je svečanu zakletvu.

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je obračun opštinskog budžeta za prvih šest meseci ove godine. Načelnik Zoran Baćanović zadovoljan je realizacijom planiranog.

– Opština Borovo je u prvih šest meseci ove godine, sa sredstvima koja su preneta iz prošle godine, ostvarila nešto više od 11 miliona kuna, što je 51 odsto planiranih prihoda za ovu godinu. To nam daje za pravo da budemo optimisti i verujemo da ćemo do kraja godine ostvariti planirani budžet od 20 miliona kuna, što bi predstavljalo rekord u odnosu na sve dosadašnje godine – istakao je načelnik Baćanović.

Izvršen je i rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta. Preraspodelom budžetskih stavki obezbeđena su sredstva za kupovinu multifunkcionalne radne maštine, čija je vrednost milion i po kuna, za potrebe opštinskog komunalnog preduzeća “Eko Dunav”.

– Ta mašina nam je neophodna, s obzirom na veliki broj napuštenih kuća i staračkih domaćinstava. To je kombinovana mašina koja će služiti za utovar i pretovar tereta, kopanje kanala, košnju trave i čišćenje snega – pojasnio je Baćanović.

Nova stavka u budžetu je i iznos od 30 hiljada kuna za kupovinu radnih sveski za učenike šestog, sedmog i osmog razreda OŠ Borovo, budući da su radne sveske za učenike od prvog do petog razreda obezbeđene zahvaljujući donaciji Pokrajinske Vlade Vojvodine i Zajedničkog veća opština.

Po treći put Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području katastarske opštine Borovo. Prethodna dva Programa, uprkos pozitivnom mišljenju Vukovarsko-sremske županije, nisu dobila saglasnost Ministarstva poljoprivrede, podsetio je načelnik Zoran Baćanović. S obzirom da je za izradu programa angažovana ovlaštena firma iz Virovitice, Baćanović je optimista.

– Verujemo da će ovaj program dobiti potrebnu saglasnost, kako bi stvorili sve potrebne uslove da se poljoprivredno zemljište na području opštine Borovo da u zakup, po onim zakonskim uslovima kako je to određeno, na rok od 25 godina i s maksimalnim iznosom zakupa od 5 hektara po poljoprivredniku. Poznato je da smo mala opština i da imamo mali atar. Više od 220 hektara se nalazi u dugogodišnjoj koncesiji “Vupika”. S tom zemljom se još ne zna šta će biti, nismo potpisali saglasnost, odnosno aneks za produženje tog ugovora. Čekamo da vidimo na koji način se to može rešiti. Očekujem da će ovaj program dobiti saglasnost, kako bismo do proleća iduće godine mogli pripremiti sve što je potrebno i proveli konkurs za zakup zemljišta – rekao je Baćanović.

Usvojena je i Odluka o komunalnom redu, kojom su propisane mere za održavanje komunalnog reda i prekršajne odredbe, odnosno novčane kazne. Za provođenje odluke zadužen je komunalni redar, kojem će u tom poslu od pomoći biti i 30 kamera za video nadzor koje su postavljene prošle i ove godine.

D.Z.