U prisustvu članova porodica, predstavnika institucija srpske zajednice s ovog područja i meštana Borova, juče je na mesnom groblju u Borovu održan parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine koji su služili protojerej-stavrofor Čedo Lukić, protojerej Milenko Grebić i jerej Dragan Serdar. Kod spomen ploče na koju su uklesana imena 54-ero poginulih meštana, zapaljene su sveće i položeni venci. Ljubica Jović je izgubila tri člana porodice, roditelje i sestru, koji su u svojoj kući poginuli od minobacačke granate.

“Sećanja su teška. Osećam se kao da mi ih je neko oteo, ukrao…Nikad se od tog gubitka nećemo oporaviti. Možemo samo da naučimo da živimo s tim”, kaže Ljubica.

Parastos žrtvama svake godine 15. septembra organizuje Veće srpske nacionalne manjine u opštini Borovo.

“Nastavljamo tradiciju sećanja na sve one koji su , nažalost, tokom ratnih 90-tih godina izgubili živote. Uglavnom su to ljudi koji su živeli i radili u Borovu, a većina njih je i rođena ovde. Ne možemo učiniti ništa drugo nego da ih se sećamo po dobru koje su činili i da žalimo za njima”, rekao je predsednik Veća Dušan Latas. Dodao je da još ima porodica čiji se članovi vode kao nestali jer ni posle 28 godina njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

“Svedoci smo da je proces identifikacija već ekshumiranih tela dosta spor i zato sa ovog mesta odajući pomen našim poginulim meštanima, apelujemo na nadležne da se taj proces ubrza i da barem na taj način olakšamo porodicama koje traže svoje nestale, svoje najmilije, da znaju njihovu sudbinu i da im mogu zapaliti sveću. Nadamo se da će to neko i čuti jer je to problem koji ne treba politizirati i koji je, zaista, dubokoljudski”, istakao je Latas.

Vence su položili predstavnici porodica poginulih i Veća srpske nacionalne manjine u opštini Borovo, Opštine Borovo, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, SDSS-a, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Grada Vukovara, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo, Lovačkog društva Borovo i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Borovo.

D.B.