U Borovu je u petak, 13. septembra održana 24. Fišijada, popularno takmičenje kulinara u kuvanju fiša za “Zlatni kotlić Borova 2019”, koja je okupila rekordnih 50 takmičara iz Hrvatske i Srbije i oko 500 posetilaca.

Ovogodišnji šampion je Momčilo Đurković sa 118 bodova. Majstoru fiša iz Kneževih Vinograda ovo nije prva pobeda na borovskoj Fišijadi.

– Dva puta sam bio prvi, jednom drugi i sada ponovo prvi. Na fišijadu u Borovo ne bih dolazio da nije dobra organizacija i da mi nije lepo – kaže Momčilo. Drugo mesto pripalo je Siniši Nedeljkoviću iz Vukovara, čiji je fiš dobio 107 bodova.

– Zadovoljan sam. Prošle godine sam bio prvi. Četiri ili pet puta sam osvajao prvo mesto na ovoj fišijadi. Ovo je drugi put kako sam osvojio drugo mesto. Jedne godine bio sam treći. Mislim da sam na ovom području jedan od najboljih majstora fiša – ističe Siniša. Treće mesto sa 98 bodova osvojio je Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova. Nagradu je preuzeo član orkestra Bojan Rakazović.

– Za našu ekipu već nekoliko godina kuva Tihomir Mrđanović. S obzirom da smo ove godine osvojili nagradu napredak je vidljiv. Ovo je za nas prvenstveno druženje. Volimo da se družimo i zbog toga smo se i prijavili. Najmanje je važno ko će da pobedi. U svakom slučaju lep je osećaj osvojiti nagradu – priča Bojan, čiji je tamburaški sastav zabavljao kulinare za vreme kuvanja ribljeg paprikaša.

O najboljim majstorima fiša odlučio je tročlani žiri na čelu s Lazarom Radigovićem, potpredsednikom Sportskog ribolovnog društva “Sloga”.

– Bilo je jako dobrih fiševa, tako da su o najboljima odlučivale nijanse. U startu smo eliminisali 20-ak fiševa koji ne udovoljavaju kriterijumima, bilo da su neukuvani, bez boje i ukusa, a bilo je i slučajeva da je fiš zagoreo. U svakom slučaju nije bilo lako. Ipak je to 50 kotlića i velika odgovornost – rekao je u izjavi za naš Lazar Radigović.

Nagrada sponzora za osvojeno prvo mesto bila je ručni sat, za osvojeno drugo mesto kotlić s nogarima dok je trećeplasirani takmičar za nagradu dobio kotlić.

– S obzirom da je ovogodišnja fišijada s 50 takmičara i 500 posetilaca oborila rekord, pred Fudbalskim klubom “Sloga” je zadatak da već od iduće godine obezbedimo veći broj mesta, kako bi svima koji to žele omogućili učešće – ističe predsednik kluba Ilija Zečević. Zahvalio se svima koji su učestvovali ili doprineli organizaciji ovogodišnje Fišijade.

Reportažni zapis s 24. Fišijade u Borovu objavićemo u emisiji “Ognjište” koja je na našem programu u nedelju, 15. septembra od 11 časova.

D.Z.