Počele prijave za subvencionisane kredite

Spread the love

Potpredsednik Vlade i ministar Predrag Štromar najavio je na konferenciji za medije otvaranje trećeg poziva za prijavu za subvencionisanje stambenih kredita.

Štromar je naglasio da se radi o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupovini stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

S obzirom na vrlo dobre rezultate i zadovoljstvo građana ovakvom stambenom politikom u Ministarstvu su uveli dodatne mere u program subvencionisanja stambenih kredita. Produžili su postojeće subvencije za dodatne dve godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dete u periodu subvencionisanja kredita. Uz sve to, subvencija se produžava za dodatnu godinu dana po svakom detetu koje osoba ima u vreme prijave za kredit. U praksi to znači da će za porodicu koja već ima dvoje dece pri prijavi, subvencija umesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dete subvencija će trajati ukupno devet godina, pojasnio je ministar Štromar. 

Programom se subvencionišu stambeni krediti do najviše 1.500 evra po kvadratnom metru u kunama, odnosno do najvišeg iznosa od 100.000 evra u kunama koji se otplaćuju duže od 15 godina. Visina subvencije zavisi o indeksu razvijenosti mesta u kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi i kreće se od 30 do 51 odsto. Zahtev mogu podneti svi građani s prebivalištem na području Hrvatske mlađi od 45 godina, koji su kreditno sposobni i koji time rešavaju svoje stambeno pitanje. 

Prijave koje su počele danas trajaće tri sedmice, a sudeći prema interesu za očekivati je da će i ovaj krug subvencija biti iskorišten maksimalno. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 %.

Ministarstvo meru subvencionisanja stambenih kredita planira i u 2020. godini, a pozivi će biti otvoreni u martu i septembru.