Ministarka poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je juče potpisivanju 146 novih ugovora iz mere 6 Programa ruralnog razvoja RH, vrednih 45,7 miliona kuna. Ugovore je s korisnicima potpisala direktorica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Cilj podrške mladim poljoprivrednicima je generacijska obnova hrvatskih ruralnih prostora.

–  Bez mladih, bez podmlađivanja u sektoru poljoprivrede nema ni budućnosti. Mladi poljoprivrednici su budućnost ove zemlje i jako me veseli rast njihovog broja u Hrvatskoj – kazala je Marija Vučković.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, ukupan broj i udeo mladih poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu raste. U Upisniku poljoprivrednika imamo 22.351 mlada poljoprivrednika, što je 13% od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava upisanih u Upisnik. Udeo mladih poljoprivrednika Republiku Hrvatsku svrstava visoko na nivou Evropske unije (6% u EU, a RH 13%). Ministarstvo poljoprivrede različitim merama pokušava motivisati mlade za ostanak u ruralnim područjima i bavljenje poljoprivredom.

U operaciji 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ korisnici potpore su poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji postaju nosioci, odnosno odgovorne osobe poljoprivrednog gazdinstva. Mladi poljoprivrednici bespovratna EU sredstva u iznosu od 50.000 evra, mogu koristiti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, semena i sadnog materijala, poljoprivredne mehanizacije, mašina i opreme, obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda i sl.

Dosad su objavljena tri konkursa za operaciju 6.1.1. Iz prethodna dva konkursa ugovoreno je 644 projekata s ukupnim iznosom potpore od 242,12 miliona kuna, a do sada je mladim poljoprivrednicima isplaćeno 198,44 miliona kuna.

U  3. konkursu zaprimljeno je 967 zahteva za potporu, a do sada je ugovoreno 699 projekata, s iznosom potpore od 224 miliona kuna. Juče ih je ugovoreno još 146 za 45,7 miliona kuna.

Trećim konkursom Ministarstvo poljoprivrede je uvelo mogućnost ostvarivanja potpore od 20.000 evra za one mlade poljoprivrednike kojima poljoprivreda nije osnovno zanimanje (uz postojeću podršku od 50.000 evra za one kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje). Isto tako, predviđeni iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je sa 132,5 miliona kuna na 297,3 miliona kuna, što je dovoljno za sve prijavitelje koji udovoljavaju uslovima iz pravilnika i konkursa.

Inače, od raspoloživih 2,3 milijarde evra za sve mere iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je kroz konkurse na raspolaganje stavljeno 97% sredstava (17,5 mlrd kuna), ugovoreno 71%  (12,9 mlrd kuna) te isplaćeno 41% (7,4 mlrd kuna), navode iz Ministarstva poljoprivrede.