Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prvog dana nove školske godine posetio je učenike Osnovne škole Nikole Andrića, koji drugu godinu za redom nastavu pohađaju izvan zgrade svoje škole. Zbog lošeg i nesigurnog stanja u kojem se zgrada ove škole nalazi, čekajući dugo obećavanu obnovu, nastava se od prošle godine odvija u zgradi OŠ Antuna Bauera, rekla je ovom prilikom direktorica škole Josipa Kotromanović-Sauka.

“U Osnovnoj školi Antuna Bauera su dobri domaćini, ali nije nam lako jer nemamo dovoljno prostora i vremenski smo ograničeni u realizaciji nastave. I ove školske godine imamo skraćene časove na 40 minuta, a veliki problem imamo i sa izvođenjem vannastavnih aktivnosti, dodatnih i dopunskih časova, jer su predviđene u suprotnoj smeni. Trudimo se da sve uskladimo, i uz dobru saradnju, koja će nadam se biti i ove godine, uspećemo da izvučemo maksimum iz situacije u kojoj se nalazimo”, rekla je Kotromanović-Sauka.

Škola danas ima 211 učenika, od čega je 24 prvačića, a zbog celokupne situacije škola beleži i smanjenje broja upisanih đaka.

“Ta smanjenja se događaju na upisima u prve razrede, jer je roditeljima jednostavno bilo nejasno gde da upišu svoju decu. Neke škole su im možda bile i bliže nego OŠ Antuna Bauera. U ovakvim uslovima nismo uspeli da realizujemo ni produženi boravak, i to su neki od razloga iz kojih je 15 učenika koji su sa našeg upisnog područja upisano u druge škole. Taj broj i tu razliku osetimo, i to ove školske godine puno izraženije nego ranijih godina”, dodala je Kotromanović- Sauka.

Gradonačelnik Penava je poželeo učenicima srećan početak nove školske godine, i najavio skori početak radova na obnovi zgrade njihove škole.

“Obnova OŠ Nikole Andrića bi trebala da krene za koji dan i veselim se zajedno sa učenicima i radnicima škole da ćemo, nadam se, kroz dve godine nastavu imati u obnovljenim prostorijama te škole”, rekao je Penava.

S.Velebit