Osnovnu školu Borovo s prvim danom nove nastavne godine pohađa 248 đaka, uključujući i 22-je učenika prvih razreda, tako da su i ove godine oformljena dva razredna odeljenja, ističe Tihomir Jakovljević, direktor ove obrazovne ustanove u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu po modelu A za decu pripadnike srpske nacionalne manjine.
 
“Danas u našoj školi od prvog do osmog razreda imamo 248 učenika. Čestitam svima početak nastavne godine, kako našim učenicima tako i njihovim roditeljima. Želim da nam nova školska godina prođe u jednom lepom i radosnom raspoloženju i siguran da će tako i biti. U prve razrede smo s današnjim danom upisali 22 učenika i uspeli smo dobiti dva razredna odeljenja. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se ta naša želja ostvari, svim ljudima u ministarstvu, županiji i svim našim političkim predstavnicima”, istakao je Jakovljević.

Prvog dana nove nastavne godine Osnovnu školu Borovo posetili su predstavnici Pokrajinske vlade Vojvodine, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Opštine Borovo i Zajedničkog veća opština iz Vukovara. Pored besplatnih udžbenika, koje je za sve osnovce obezbedila hrvatska Vlada, deca koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku su zahvaljujući donaciji Vlade Vojvodine dobili i besplatne radne sveske, a prvaci besplatne školske torbe.

“Pokrajinska Vlada je i ove godine, treću godinu zaredom, izdvojila milion i 700 hiljada dinara, za nabavku radnih sveski za sve učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. U saradnji s Gradom Novim Sadom obezbedili smo i 191 školsku torbu za sve učenike prvih razreda u nastavi na srpskom jeziku i pismu”, rekao je podsekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Pokrajinske Vlade Vojvodine Nebojša Vojnović.

Pokrajinskoj Vladi Vojvodine se na ovoj donaciji zahvalio predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, koji je svim učenicima poželeo srećnu i uspešnu novu školsku godinu.
 
“Svima koji danas kreću u školu želim da budu marljivi i dobro uče, da vode računa o svom nacionalnom identitetu i da ga očuvaju. Kao što su nas vaspitavali roditelji, babe i dede o tome ko smo i šta smo, tako i i današnja deca treba da čuvaju svoj identitet, da svoje vole, a tuđe da poštuju. Rodili smo se kao Srbi i kao pravoslavci i zbog toga našu tradiciju, kulturu, veru i običaje treba da negujemo. Deci sam poručio da treba da se slažu i povezuju i sa onima koji su drugačije nacionalnosti ili veroispovesti jer je najbitnije kakvi smo ljudi, a samo zajedničkim snagama možemo stvoriti preduslove za bolji život svih ljudi na ovom prostoru”, rekao je u izjavi Srđan Jeremić.

Opština Borovo obezbedila je sredstva za nabavku radnih sveski za učenike šestog, sedmog i osmog razreda i po 500 kuna za svakog đaka prvaka.

D.Zečević