22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoren 28. saziv Međunarodne likovne kolonije u Borovu

3 min read

U Galeriji Osnovne škole Borovo prepodne je otvoren 28. saziv Međunarodne likovne kolonije, u organizaciji Likovne sekcije “Sava Šumanović” Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. Prema rečima predsednika društva Rade Bosića ovogodišnja kolonija okupiće 20-ak likovnih umetnika iz Hrvatske i regiona.

– Učešće na kolonii potvrdila su 22 likovna umetnika iz Hrvatske, BiH i Srbije. NekI su u Borovo stigli jutros, a deo njih će doći sutra ili u nedelju. Kolonija se održava do nedelje, 8. septembra. Svečano zatvaranje je u nedelju u 12 časova. Umetnici će stvarati na slobodnu temu s naglaskom na motive iz Borova. Održavanje ove manifestacije finansijski su podržali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zajedničko veće opština iz Vukovara, Opština Borovo i drugi sponzori s našeg područja – saznajemo od predsednika borovskog KUD-a Rade Bosića.

I ove godine pozivu organizatora odazvalo se nekoliko mladih umetnika. Najmlađa učesnica ovogodišnje kolonije je Milica Jeremić, koja je nakon završene Osnovne škole Borovo upisala prvi razred Škole primenjene umetnosti i dizajna u Osijeku.

– Slikarstvom se bavim godinu dana. To me sad zanima. Zato sam i upisala ovu školu. Uglavnom crtam vukove. Od roditelja sam saznala za koloniju i drago mi je što učestvujem po prvi put. Nadam se da ću mnogo toga i naučiti – kaže Milica.

Među veteranima borovkske kolonije je i Milorad Rađenović iz Sombora.

– Kad dođem pred Osnovnu školu Borovo osećam se kao kod kuće. To je Borovo. Za mene je borovska kolonija posebno mesto u kalendaru. Idem na mnoge kolonije, ali je ova posebna i po onome što se ovde doživi, kakva je atmosfera, kako se radi i koje ljude srećem – priča Rađenović.

Koloniju je zvanično proglasio otvorenom načelnik Zoran Baćanović.

– Ova već tradicionalna likovna kolonija je prepoznatljiv i lep događaj za Opštinu Borovo i sve one koji se bave likovnom umetnošću. Verujem da ćemo biti dobri domaćini ova tri dana i da će nam naši gosti ostaviti lepe radove s motivima iz Borova. Svim učesnicima želim uspešan rad i da se u Borovu osećaju kao kod svoje kuće – poručio je Baćanović.

Reportažni zapis s ovog događaja donosimo u emisiji “Jelek” koja je na našem programu sutra od 12 časova i 10 minuta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.