Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za učešće u Programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu.

Predmet Javnog poziva je iskaz interesa osnivača školskih ustanova za učešće u Programu za finansiranje prihvatljivih troškova za med zapakovan u Nacionalnu staklenku volumena 370 ml, a pravo učešća na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova: Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Pozivom je osigurano 1,1 milion kuna za podelu staklenki meda učenicima prvih razreda osnovnih škola.

Program će se provoditi na čitavoj teritoriji Republike Hrvatske u prvim razredima osnovnih škola 9. decembra 2019., povodom obeležavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, izvestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Javni poziv otvoren je do 1. oktobra ove godine.

Svrha Programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu je edukovanje dece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda, uključivanje meda u prehranu i stvaranje boljih uslova za pozicionisanje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Potreba za Programom proizlazi takođe iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi dece moguće oblikovati prehrambene navike dece s ciljem trajnog povećanja udela meda u njihovoj prehrani.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, tokom prošle godine u programu je učestvovalo 826 osnovnih škola s 36.342 učenika prvih razreda kojima je podeljen med 190 pčelara.