Vukovar: Besplatne sveske i preobuka za sve učenike osnovnih škola

U Gradskoj upravi Grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava sa saradnicima najavio da će grad Vukovar i ove godine za sve učenike osnovnih škola sa područja grada obezbediti besplatne sveske i preobuku.

Sveske će učenike dočekati na klupama prvog dana nove školske godine, a preobuka tokom septembra jer je potrebno odabrati veličine za svakog učenika.

Za preobuku svih učenika osnovnih škola Grad je osigurao 200.000,00 kuna. Učenici od 1. do 4. razreda besplatno će dobiti ukupno 921 par cvički, a učenici od 5. do 8. razreda 926 pari Startas patika.

Takođe, iz budžeta Grada osigurano je 200.000 kuna za štampanje 1855 kompleta svesaka s motivima grada Vukovara.

„Osim što ovakvom praksom roditeljima finansijski olakšavamo ulazak u novu školsku godinu, koristimo ovu meru kako bismo kod malih Vukovaraca izazvali osećaj ljubavi prema svom gradu, spoznaju o tome koje velike firme u njemu posluju te da kroz motive grada kod dece razvijemo svest o bogatstvu kulture i tradicije koja postoji u našem gradu”, rekao je gradonačelnik Penava.

Pročelnik Upravnog odeljenja za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević pojasnio je da je proteklih pet godina Grad Vukovar svojim osnovnoškolcima osiguravao besplatne udžbenike, a od ove školske godine, prema Zakonu o udžbenicima nabavu i dokup novih udžbenika vrši Ministarstvo nauke i obrazovanja u saradnji s osnovnim školama.

U školsku godinu 2019./2020. u Vukovaru je upisano 215 prvačića, što je 25 učenika prvih razreda više nego što ih je bilo upisano školske 2018./2019. U školske klupe u novoj će školskoj godini sesti ukupno 1850 učenika osnovnih škola, što je za 10 učenika više nego prethodne školske godine.