09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Prijave za subvencionisane stambene kredite od 10. septembra

4 min read

Uskoro kreće novi, treći poziv mladima za subvencionisanje stambenih kredita koji će biti otvoren od 10. septembra te će se svi zainteresovani moći pridružiti onima koji su ovu mogućnost iskoristili u protekle dve godine, najavio je potpredsednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar predstavljajući ovu, ali i druge nove mere stambene politike koje provode Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 %, a ministar je pozvao mlade da već sada počnu s pripremom dokumentacije. 


– Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobiće subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri sedmice, zavisno o interesu. Ove godine građani će subvencionisane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmenama Zakona omogućili smo da se period subvencije produžava i za već rođenu decu, ne samo novorođenu – rekao je Štromar.

Dodaje i da će sledeće godine javni poziv biti otvoren dva puta, u martu i septembru.


Izrazio je zadovoljstvo jer je ovo već dobro poznata i prihvaćena demografska mera koja se provodi od 2017. godine, a koja mladima pomaže da reše stambeno pitanje plaćanjem dela stambenog kredita u prvih pet godina otplate kredita. Subvencija se produžuje za dodatne dve godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dete u periodu subvencionisanja kredita, a poslednjim izmenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom detetu i za porodice koje već imaju decu.


Do sada je zahvaljujući subvencionisanim stambenim kreditima više od 5300 mladih porodica rešilo svoje stambeno pitanje. Te porodice sada imaju svoj dom u Hrvatskoj, a u njima je rođeno više 700 dece.

– U 2018. broj zahteva porastao je za gotovo 30 %, a ove godine očekujemo još veći interes. Svi oni koji još uvek nisu pronašli odgovarajuću nekretninu, neka znaju da će poziv biti otvoren i iduće godine – zaključio je Štromar. 


Na konkurs će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencionisanje kredita odobravaće se za kupovinu stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 evra po kvadratnom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 evra u kunskoj protivvrednosti. Rok otplate kredita ne sme biti kraći od 15 godina. Visina subvencije zavisiće o indeksu razvijenosti mesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te će se kretati od 30 do 51 % iznosa rate kredita. 

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.