U ulici Ive Tijardovića, na vukovarskom Sajmištu, 30.jula su svečano otvoreni radovi na izgradnji višestambene zgrade sa 21-nim stanom. Reč je o projektu ukupne vrednosti milion i 260 hiljada evra koji je finansiran donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Razvojne banke Veća Evrope u iznosu od 68 odsto te uz nacionalno sufinansiranje u visini 32 odsto vrednosti projekta.

Početak radova ozvaničili su državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjacvanje Nikola Mažar, Wylita Bell, vršiteljka dužnosti zamenika šefa misije amabasade Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je bio i u ulozi izaslanika premijera Andreja Plenkovića.

Ovo je treća nova stambena zgrada na vukovarskom Sajmištu, u neposrednoj blizini kasarne. Dve su izgrađene u okviru Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja, jedna je useljena, a u drugoj se radovi privode kraju. Rok za izgradnju nove zgrade je 400 dana, odnosno oktobar iduće godine.

“Ovim projektom osiguravamo dodatne stambene jedinice na području grada Vukovara za ljude koji žele živeti u Vukovaru, a nemaju rešeno stambeno pitanje. To je na tragu nedavno završenog projekta izgradnje objekta u koji smo uselili ljude deficitarnih zanimanja u Vukovaru, visokoobrazovane kadrove poput biotehnologa, defektologa, psihologa, lekara, arhitekata, pripadnika Hrvatske vojske i policije”, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Ovo je sedmi potprojekat Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj. Do sada smo dobili 15,5 miliona eura bespovratnih sredstava za sve projekte koje provodimo na području Hrvatske, a ujedno time zbrinuli 349 porodica”, rekao je Mažar i dodao da su Sjedinjene Američke Države glavni donator za Hrvatsku.

“Ovo je više od krova nad glavom, radi se na neki način o osiguravanju pravednijeg rešenja i kompenzacije za ljude koji su bili prisilno raseljeni. To će takođe doprineti mirnoj reintegraciji pomirenju među ljudima”, istakla je Wylita Bell iz američke ambasade u Hrvatskoj.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja nastao je zajedničkom inicijativom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije čiji su ministri vanjskih poslova 2011. godine u Beogradu, potpisali zajedničku deklaraciju.

D.B.