U sklopu svoje posete Republici Hrvatskoj, predstavnici Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju ( OEBS ) posetili su u sredu Zajedničko veće opština.

Predstavnike OEBS-a, tačnije Kancelarije Visokog poverenika za nacionalne manjine Vilijama Romansa, Mitru Jalali i Fayeza Rishega primio je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić sa svojim saradnicima – predsednicom odbora za obrazovanje Milicom Stojanović i predsednikom odbora za ljudska prava Jovanom Vlaovićem.

Srđan Jeremić detaljno je upoznao goste sa svim nerešenim problemima pripadnika srpske zajednice na istoku Republike Hrvatske u domenu obrazovanja, zapošljavanja, zvanične upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina, problema vezano za status izbornih institucija Srba, stambeno zbrinjavanje, napade na pripadnike srpske zajednice koji su intenzivirani u poslednje vreme, zaključcima i preporukama Međuvladine mešovite komisije za manjine između Srbije i Hrvatske koji se ne provode, preporukama i stavovima zaštitnice građana u Republici Hrvatskoj u kojima se ovi problemi službeno navode, ali bez pomaka u praksi kao i pojačanom govoru mržnje i izraženoj ksenofobiji prema pripadnicima srpskog naroda.

Predstavnici OEBS-a su se saglasili da postoje brojni otvoreni problemi i neadekvatna primena zakonskih propisa Republike Hrvatske u praksi kada je reč o domenu zaštite manjinskih prava.

Ukazali su na potrebu intenzivnije komunikacije i saradnje između predstavnika zvaničnih vlasti Republike Hrvatske i predstavnika srpske zajednice sa ciljem pronalaženja najboljih rešenja po otvorenim pitanjima.

Pre Zajedničkog veća opština predstavnici OEBS-a posetili su OŠ Dragutina Tadijanovića i Gimnaziju Vukovar kako bi se informisali o situaciji vezano za obrazovanje pripadnika srpske zajednice na ovom području.